Granična policija: Alžirac i Sirijac otkriveni u ilegalnom prelasku državne granice

U okviru operativne akcije „Bastion“ službenici Jedinice granične policije Trebinje otkrili su državljane Alžira i Sirije u ilegalnom prelasku državne granice 3.2.2017. godine. Otkriveni su u graničnom pojasu na području Gackog. U skladu sa Zakonom o strancima BiH, prekršajno su procesuirani i predati Službi za poslove sa strancima BiH, prenose Vijesti.ba

Na MGP Rača otkrivena tri slučaja falsificiranja isprava

Službenici Jedinice granične policije Bijeljina 3.2.2017. otkrili su tri slučaja falsificiranja isprava na Međunarodnom graničnom prijelazu Rača. Pri izlasku iz BiH kontrolom Audija uočene su nepravilnosti broja šasije. Vozilom je upravljao N.F. (1978.), državljanin Bosne i Hercegovine. Pregledom Golfa kojim je upravljao bh. državljanin S.K. (1979.), otkrivene su prepravke broja šasije. Zbog postojanja osnova sumnje da su N.F. i S.K. počinili krivično djelo „falsifikovanje isprave“, obaviješten je tužilac Okružnog tužilaštva u Bijeljini, prema čijoj naredbi su vozila privremeno oduzeta i predata Centru javne bezbjednosti Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Istog dana službenici JGP Bijeljina otkrili su falsificiranu vozačku dozvolu Savezne Republike Njemačke koju je prilikom pregleda na uvid dao S.H. (1978.). Državljanin Republike Srbije kontroliran je u Mercedesu, njemačkih nacionalnih oznaka, prilikom ulaska u BiH. Prema nalogu tužioca OT Bijeljina, S.H. i vozilo predati su službenicima Stanice granične policije Sremska Rača Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije.

Lišeni slobode prema potragama

Službenici Jedinice granične policije Trebinje 5.2.2017. lišili su slobode M.V. (1959.), državljanina BiH. Graničnim provjerama utvrđeno je da ga potražuje CJB Bijeljina zbog krivičnog djela „utaja“. Osoba je kontrolirana prilikom izlaska iz BiH na Graničnom prijelazu za pogranični saobraćaj Aranđelovo. Predat je službenicima CJB Trebinje.

Na MGP Izačić pri ulasku u BiH 4.2.2017. slobode je lišen R.A. (1983.) nakon što je utvrđeno da ga potražuje Općinski sud u Bihaću zbog krivičnog djela „izbjegavanje izdržavanja“. Državljanin BiH predat je službenicima Sudske policije Bihać.

Službenici JGP Bijeljina 3.2.2017. pri izlasku iz BiH na MGP Popovi lišili su slobode M.P. (1964.), državljanina Srbije, jer je za njim Policijska stanica Nova Topola MUPRS-a raspisala potragu zbog krivičnog djela „krađa“. Predat je službenicima PS Bijeljina.

Oduzeta neprijavljena roba

Na MGP Gradiška, 29.01. kontrolisan je državljanin RH inicijala K.I.  Pregledom motornog vozila pronađena je neprijavljena roba i to motokultivator marke ”Hako Werke” sa grnom za snijeg i 30 kompleta sportske opreme ( 60 trenerki, 30 jakni, 30 vjetrovki, 30 sportskih torba, 30 šorceva, 30 dresova, 30 kapa, 30 čarapa). O pronalasku robe obaviješten je tužilac Tužilaštva BiH.