Hayat TV: Petak, 17:00h, emisija posvećena kakanjskoj košarci

U maloj općini, na temeljima nekadašnjeg KK “Termoelektrana” Kakanj, počela je jedna nova priča. Njoj je prethodilo nekoliko godina nepostojanja košarke u gradu u kojem je Mevludin Delibašić nekada napravio svoje prve košarkaške korake i ostao dosljedan tome da košarka u Kaknju živi.

“Grupa entuzijasta, nas koji volimo sport, prvobitno košarku znali smo da moramo uraditi nešto po tom pitanju i tako smo 2002. godine počeli od početka, ali kao KK “Kakanj”. Prije nego smo mislili, vratili smo se iz najnižeg u najviši rang takmičenja i danas smo tu gdje jesmo, zahvaljujući našem treneru Josipu Pandži”, kaže predsjednik UO KK “Kakanj” Mevludin Delibašić. Predsjednik Upravnog odbora KK “Kakanj” govorio je i o načinu poslovanja kluba, teškoćama i olakšicama s kojima su se susreli tokom godina te viziji košarke u budućnosti ovog malog grada.

Nakon što je kao 23-godišnjak napravio svoje prve trenerske korake, Josip Pandža, tada sa svojim “Vitezom” napravio je nevjerovatan uspjeh jer je “Vitez” uveo u najviši rang takmičenja, a onda je brzo stigla ponuda iz Kaknja, koju Pandža, kaže, nije mogao odbiti.

– Bio je to izazov. Ali i čast. Dobra prilika, ali i ekipa koja je u tom momentu bila u rezultatskoj krizi. I nisam se uopće dvoumio -, kaže Pandža.

Paralelno s trenerskim angažmanom Pandža dobio je priliku da bude u stručnom timu naše U20 košarkaške reprezentacije, koju je u to vrijeme vodio selektor Alen Abaz. Josip Pandža, tada kao pomoćnik, vrijedno je radio, a njegov rad je već naredne godine nagrađen kada je dobio priliku da vodi našu kadetsku reprezentaciju na Evropsko prvenstvo u Litvaniju. Ni sanjati nije mogao da će njegovo ime ući u historiju , a naši zlatni dječaci vratiti se s medaljama oko vrata, i to onim najsjajnijim.

– Nakon teškog poraza od Hrvatske s 35 koševa razlike, dobio sam gomilu talenata, ali zasebno, prioritet je bio pokazati im šta je timski rad. Nije da im se to dopalo, ali to je bila kao jedna raspuštena vojska -, priča Pandža s osmijehom.

O uspjehu KK “Kakanj”, životnim uspjesima i uspjehu s našom košarkaškom reprezentacijom te navodima da je kandidat za selektora Seniorske košarkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine Josip Pandža govorio je za Hayat TV. Emisija posvećena košarci u Kaknju u programu je u petak, 10.2.2017. godine, u 17:00 sati.

(Adisa Šehić, Hayat)