HDZ-ovi mediji dobili nervni slom zbog zastave s ljiljanima na Bobovcu

Kraljevski grad srednjovjekovne Bosne, Bobovac, u nedjelju je posjetilo više od 300 studenata iz naše zemlje.

Posjeta Bobovcu dio je projekta “Pohodimo BiH” kojeg realizuju “Studentski pohodi” iz Sarajeva, a u organizovanje ovog izleta priključili su se i JU “KSC Kakanj”, JU “Zavičajni muzej Visoko” te UG “Čuvari bosanske krune Bobovca”.

Studenti i mladi iz nekoliko bh. gradova u čast Bobovca jučer su uz intoniranje himne podigli i na jarbol zastavu Bosne i Hercegovine. Pored te zastave, kako su rekli, podigli su i zastavu srednjovjekovne Bosne koja je bila obilježje bosanskih kraljeva koji su vladali ovim prostorom (ujedno i zastavu pod kojom je priznata naša država u UN-u).

– Još jednom smo pokazali kako se voli i poštuje svoja domovina i baštini kulturno i historijsko nasljeđe – naveli su iz organizacije Studentski pohodi nakon objave snimka na kojem se vidi podizanje zastava na Bobovcu.

Ipak, ovaj potez mladih koji su htjeli iskazati poštovanje prema kraljevskom gradu srednjovjekovne Bosne, naišao je na osude Hrvatskog medijskog servisa, inače bliskog HDZ-u.

– Kraljevski grad Bobovac, poznat je po krunjenju kraljeva srednjovjekovne Bosne, a zadnjih devet godina Hrvati tamo održavaju molitveni pohod, a Misu za Domovinu na Bobovcu ustanovio je kardinal vrhbosanski Vinko Puljić. Ovih dana na Bobovcu skupina studenata odlučila je izvjesiti zastavu tzv. Armije BiH, šaljući tako bh. Hrvatima očitu poruku provokacije s obzirom na to da se radi o povijesnom mjestu koje ima velik simbolični značaj za bh. Hrvate – piše danas HMS.

HDZ-ove portale ovim putem želimo još jednom podsjetiti da zastava s ljiljanima nije nikakva “ratna zastava tzv. Armije BiH” nego zastava međunarodno priznate Republik BiH za koju je kao inspiracija poslužio grb upravo srednjovjekovnog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.