Hemoterapija potiče širenje raka i može dovesti do naprednijih tumora

“Hemoterapija je samo kratkoročno rješenje, jer hemoterapijski lijekovi povećavaju mogućnost migriranja stanica raka na druga mjesta u tijelu”, kaže tim naučnika s Medicinskog fakulteta “Albert Einstein” iz New Yorka koji je proveo ovo istraživanje.

Istraživanje sprovedeno na miševima pokazalo je da je broj ćelija karcinoma koji cirkuliraju u krvotoku povećan nakon hemoterapije.

Doktor George Karagiannis, glavni autor studije, rekao je za britanski Telegraph da rezultati studije ne znače da osobe koje boluju od raka trebaju izbjegavati hemoterapiju, već da treba pomnije pratiti kretanje tumora.

Jedan od pristupa predlaže ukidanje hemoterapije nakon uočavanja povećanja krvnih markera te hirurški zahvat nakon čega bi uslijedila postoperativna hemoterapija u obliku pulule ili intravenoznog dripa.

Ovo je prva studija koja je precizirala način širenja raka dojke, ali nije prva koja je ukazala na to da hemoterapija može potaknuti sekundarni rak (oznaka za metastazirajuću fazu bolesti).

Iako je hemoterapija u teoriji savršena za ubijanje malignih stanica, najčešće je za to potrebna doza koja bi ubila pacijenta. Zbog toga liječnici prepisuju manje doze čime postižu suprotan efekt, jer to omogućuje ćelijama raka da prežive i postanu imune na lijek te da se šire na druge organe