Hrvatska bi mogla tužiti BiH zbog Termoelektrane!?

sipa

Termoelektarana “Stanari” projekat je privatnog investitora, kontroverznog srpskog biznismena Vuka Hamovića

Na pomolu je novi sukob između Hrvatske i Bosne i Hercegovine u vezi sa elektroenergetskim sektorom, piše zagrebački “Jutarnji list”.

Ovoga puta riječ je o početku rada Termelektrane “Stanari” kod Doboja, koja je početkom godine puštena u probni rad, a njena komercijalna proizvodnja trebala bi otpočeti krajem 2016.

Hrvatski list podsjeća da je riječ “o prvoj privatnoj elektrani tog tipa na području bivše Jugoslavije”.

Termoelektarana “Stanari” projekat je privatnog investitora, kontroverznog srpskog biznismena Vuka Hamovića, podržan od lokalnih vlasti.

Hamović je za ovaj energetski projekat vrijedan 500 miliona eura uspio osigurati povoljan kreditni aranžman sa Kinom vrijedan 350 miliona uz uslov da isporučitelj tehnologije bude kineska firma “Dongfang Electric Corporation”.

Kineski Dongfong je nakon toga predložio, a vlast Republike Srpske odobrila niz izmjena od prvobitnog plana, pa je tako i godišnja proizvodnja spuštena sa 3000 gigavati na 2000.

To smanjenje će, tvrdi se, nositi znatne promjene u ukupnoj količini štetnih plinova po proizvedenoj jedinici energije.

Nakon što su na to, pored ostalog, u svojim pismima prije dvije godine direktoratu Energetske zajednice ukazale dvije nevladine organizacije, Centar za životnu sredinu iz Banje Luke i poljska ispostava međunarodne fondacije Clientearth, reagirala je i vlast u Hrvatskoj.

Visoki dužnosnik Vlade Hrvatske kazao je tim povodom za Jutarnji list: “Ignoriraju nas u slučaju Rafinerije u Bosanskom Brodu, ignoriraju nas kada je riječ o Gornjim Horizontima, a sada i u vezi sa Stanarima.

Ako ne mogne drugačije, problem ćemo riješiti pred tijelima Europske unije, a tamo bi konačna sankcija mogla biti zabrana pristupa energije iz Stanara na europsko tržište”.