IN MEMORIAM: Sjećanje na poginule rudare RMU Kakanj!

Prošla je godina dana od nesreće u jami Begići

zajednicka_fotka

 IN MEMORIAM

U četvrtak 13.10.2016. godine navršava se godina dana od rudarske nesreće u jami „Begići-Bištrani“ kada su nas, žrtvujući živote, napustili:

Muhamed (Muhameda) Sarač

09.07. 1968. – 13.10.2015.

Nermin (Kasima) Mušija

02.03.1977. – 13.10.2015.

Mijo (Ilije) Stojičić

04.03.1976. – 13.10.2015.

Sejad (Nedžiba) Gadžun

16.02.1971. – 13.10.2015.

U sjećanju kakanjskih rudara, dužem od jednog stoljeća, pamti se svaka žrtva, svaki poginuli rudar i nikada niko nije zaboravljen. Zaborav nije prekrio uspomene ni na Muhameda, Nermina, Miju i Sejada. Cijeneći njihovu veliku žrtvu, uz još veće poštovanje, pamtimo njihov lik i djala.

Uprava JP EP BiH d.d. Sarajevo , ZD RMU Kakanj d.o.o Kakanj.

Sindikat radnika Rudnika mrkog uglja Kakanj d.o.o Kakanj

Fond „ 7. Juni 1965.“ Rudnika Kakanj

U četvrtak 13. oktobra navršava se godina dana od  rudarske nesreće u Jami „Begići Bištrani“ kada su u trećoj smjeni poginuli rudari: Muhamed  (Muhameda)  Sarač, Nermin (Kasima) Mušija, Mijo (Ilije) Stojčić i Sejad (Nedžiba) Gađun. Šest dana poslije ove nesreće, 19. oktobra preminuo je i rudar Elvis Mašić, koji nije povrijeđen, a tokom trinaestooktobarske nesreće se nalazio u jami „Begići-Bištrani“.

Uprava Rudnika Kakanj i Sindikat Rudnika Kakanj  na prigodan način obilježavju ovaj dan i sjećanje na poginule rudare. Na godišnjicu od nesreće, 13. oktobra 2016. godine, svaka smjena u Pogonu Haljinići, odnopsno Jami  „Begići – Bištrani“ prilikom rudarske prozivke u „frlezi“  počet će sjećanjem na poginule rudare i na događaje koji su obilježili prošlogodišnje tužne oktobarske dane kakanjskog rudnika. Istovremeno stručna lica  sa ovog pogona radnicima će govoriti o važnosti  pridržavanja mjera zaštite na radu, posebno u podzemnoj eksploataciji uglja.

Pored toga  od strane predstavnika Uprave Rudnika i Sindikata Rudnika, te Fonda „7. Juni 1965.“, zajedno sa socijalnim radnikom, u periodu od 12. do 17. oktobra  biće obavljene posjete porodicama  i roditeljima poginulih rudara.

U prethodnih 12 mjeseci Uprava Rudnika mrkog  uglja Kakanj, realizovala je sve zakonske, dogovorene i peuzete obaveze  prema porodicama poginulih rudara.

U jami „Begići Bištrani“, rad se odvija normalno i u skladu sa operativnim i godišnjim planovima, a od oktobra prošle godine do danas, u interesu zaštite na radu, sigurnijeg i humnaijeg rada, realiziraju se tri značajna projekta, vrijednosti oko 22 miliona maraka. Očekuje se da nova rudarska mehanizacija, moderna i automatizovana, već  krajem novembra bude montirana u ovoj jami.

Direktor Rudnika Kakanj,  o vremenu poslije nesreće u jami Begići-Bištrani kaže:“ Nas još uvijek žalosti činjenica da smo te oktobarske noći izgubili četiri čovjeka. Šest dana poslije preminuo je jedan rudar, jedan je u nesreći teško povrijeđen, oporavlja se i već treći puta treba da ide na banjsko liječenje. Jedan je lakše povrijeđen i njemu smo obezbjedili, radno mjesto na površinskom kopu. Zahvaljujem se porodicama na razumijevanju. Izgubili su svoje najmilije. Dogovorili smo se i uspjeli  vansudskom nagodbom završiti  obaveze po osnovu naknada  propisane zakonom. Za korisnike penzija redovno obračunavamo i uplaćujemo rentu, a to je ona razlika, koja omogućava održavanja standarda. Jedna od supruga nije imala pravo na penziju. Mi smo je zaposlili u Društvenom standardu. Kćerka jednog poginulog rudara završila je Gimnaziju, zaposlili smo je i rasporedili na radno mjesto prema stručnoj spremi. Imamo kontakt sa porodicama. Ponakad se i sami jave, a vrata Rudnika su im uvijek  otvorena“.