Islam će do 2070. godine postati vodeća svjetska religija

Zbog sve većeg prliva migranata u Evropu i rasta broja ateista, islam će do 2070. godine postati vodeća svjetska religija, pokazali su rezultati analize istraživačkog centra Pew.

Procenat stanovništva hrišćanske i islamske vjeroispovijesti izjednačiće se za oko 53 godine i iznosiće oko 32 posto.

Do 2100. godine u svijetu će muslimana biti oko jedan posto više od hrišćana.

Rezultati istraživanja pokazali su da islam postaje najbrže rastuća religija na svijetu. Godine 2010. na svijetu je bilo 23 posto muslimana, a 31 posto hrišćana.

Međutim, istraživanje je pokazalo da muslimani u prosjeku imaju više djece od pripadnika bilo koje druge vjeroispovesti – u prosjeku 3,1, u odnosu na 2,3 djece, koliko ih imaju pripadnici svih ostalih vjerskih grupa zajedno.

Uprkos sve većem broju ateista i pripadnika islamske religije, do 2050. hrišćanstvo će ipak ostati najmnogoljudnija religija na svijetu, ali ne i zadugo potom.

Uprkos tome što ne utiču na rast globalne populacije, migracije dovode do naglog rasta muslimanske populacije u pojedinim dijelovima svijeta, poput Evrope i Sjeverne Amerike.

Prošle godine procenat muslimana u SAD-u iznosio je jedan posto, dok bi, prema predviđanjima stručnjaka ,do 2050. godine ovaj procenat trebalo da iznosi 2,1 posto, piše Daily Mail.

Izvor: B92