Istraživanje portala Kakanjinfo.com: Roditelji u BIH kao “mađioničari” – Polazak u školu roditelje košta i do 400 KM!!!

školarci

Samo bojice danas roditelje koštaju od 1,20 do čak nevjerovatnih 10 KM, tempere su od 2,5 KM, vodene bojice od dvije, voštane malo manje a pernice od tri i više KM.

Do početka školske godine u ZDK-u ostalo je još nekoliko dana, a pripreme školaraca i roditelja uveliko su počele. Roditelji svakodnevno sa djecom obilaze lokalne knjižare, tržne centre i radnje te kupuju sve ono što im je potrebno, od pribora i udžbenika pa do školskih torbi.

Kako stvari stoje kao i ranijih godina roditelji su na velikim su mukama, jer pokušavaju sve te troškove oko opremanja nekako ugurati u svoj skromni kućni budžet, što i nije baš lako, dok mnogi koji nemaju redovna primanja to pokušavaju sve obezbijediti na rate ali najviše preko zaduživanja kod prijatelja ili rodbine.

Avgust i septembar bivaju za mnoge jedan neizvjestan i stresan period. jer valja naći sve ono što je potrebno djetetu za školu, a i finansijski se obezbijediti. Najveći trošak roditeljima su, dakako, udžbenici i školski pribor, ali to nije i jedini trošak.

Posebna priča je oprema za tjelesni odgoj, što uključuje kupovinu tena, dresova ili trenerki, što roditelje dodatno košta od dodatno i do 150 KM. Kada se na kraju sve sabere, porodice moraju čak i cijele skromne plate izdvojiti za opremanje svojih školaraca kako bi im obezbijedili najosnovnije.

Udžbenici najviše koštaju

Kakanjinfo  je u proteklih nekoliko dana istražio koliko je to otprilike novca potrebno za opremanje jednog školarca danas. Došli smo do podatka da za najskromniju varijantu opremanja djeteta za školu treba najmanje 200 KM (u to spadaju udžbenici, radne sveske, torbe, pernice…), što je, svakako, preveliki udar na kućni budžet.

 

Roditelji kao “mađioničari”!

Koliko smo upratili u nekoliko knjižara cijene udžbenika u zavisnosti od izdavača su od osam do 10,50 KM.

Udžbenik engleskog jezika sa radnom sveskom košta od 25 do 30 KM. U zavisnosti od odabranih knjiga u školi, cijene kompleta knjiga za učenike drugog razreda su od 50 do 60 KM, dok je za učenike devetog razreda potrebno izdvojiti oko 140 KM.

Svi znamo da većina plata u BIH nisu nešto velike, ali šta je, tu je, djeca se moraju školovati.

Možeo reći da je jednim dijelom sreća za osnovce što prvačići dobijaju pretežno besplatne udžbenike, a koliko se vidi sve više roditelja udžbenike kupuje kod uličnih prodavača, koje su već korištene i koštaju od 2 do 5 KM.

H.H. (kakanjinfo)