Istražujemo: Zašto vozači bježe s mjesta nesreće i koje su posljedice

Ni slučaj Sanjina Sefića, protiv kojeg se trenutno pred sarajevskim Kantonalnim sudom vodi postupak zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj su u oktobru prošle godine u Sarajevu poginule studentice Edita Malkoč i Selma Agić, nakon čega je pobjegao, nije izgleda “naučio pameti” nesavjesne vozače.

Posljednjih dana rubrike crne hronike naprosto su preplavljene vijestima o pješacima stradalim u saobraćajnim nesrećama, ali i vozačima koji su nakon tih nesreća pobjegli s mjesta nesreće.

Iako bi laici “na prvu” pomislili da se takve stvari dešavaju zbog šoka i traume nakon udesa, stručnjaci kažu da ljudi u šoku ili stresu vrlo rijetko reagiraju tako da pobjegnu sa mjesta nesreće.

Zrela ličnost će preuzeti odgovornost

Psihologinja Mitra Mitrović Hajdukov kaže da će se “krivac”, ako je iole zrela ličnost, vratiti na mjesto nesreće, prijaviti sam sebe i preuzeti odgovornost bez obzira na sve posljedice.

– Međutim, pretežno oni koji učestvuju u saobraćajnoj nesreći i pobjegnu, to urade zbog straha od odgovornosti, to jest da izbjegnu kaznu i sankcije koje slijede nakon učinjenog djela. Veoma često se događa da vozač pobjegne i zbog svojih prethodnih krvičnih radnji ili, naprimjer, ako vozilo nije registrovano ili je vozio u alkoholisanom stanju, da bi prikrio i taj element – kazala nam je Mitrović Hajdukov.

VEZANI TEKST – Pobjegli nakon udaranja pješaka: Traga se za dvojicom odbjeglih vozača

Dodaje da je preuzimanje odgovornosti odlika emotivno zrelih ličnosti, a da se za one koji izbjegavaju odgovornost slobodno može reći da su emocionalno nezrele osobe, lišena empatije, te emocionalno nestabilne.

– Takve osobe su većinom sklone alkoholu i drugim porocima, a vjerovatno i kriminogenom ponašanju. To ne mora značiti da su u pitanju kriminalne radnje većeg obima, već mogu biti i sitne poput prevare. Kod takvih osoba moralne odgovornosti nema, jer su to narcisoidne strukture ličnosti, koje misle samo na sebe i na svoju dobit, kao i to da izbjegnu kaznu, to jest svoju odgovornost, te na to da sačuvaju svoju ličnost bez brige o drugima i okolini – kazala je naša sagovornica.

U Sarajevu je jučer u Gladnom Polju vozač opela udario dječaka na pješačkom prelazu prilikom preticanja kolone vozila ispred sebe, nakon čega je pobjegao. Dijete je, na svu sreću, prošlo sa lakšim tjelesnim povredama, a policija se dala u potragu za bjeguncem. Međutim, do objave ovog teksta, vozač nije pronađen.

Osim odgovornosti za izazivanje saobraćajne nesreće, vozaču koji nakon udesa pobjegne s mjesta nesreće na teret se stavlja još jedno krivično djelo, neukazivanje pomoći povrijeđenom.

VEZANI TEKST – Automobil udario dječaka na Ilidži, vozač pobjegao sa mjesta nesreće

Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a Kantona Sarajevo, objasnila je da policija u najvećem broju slučajeva na kraju ipak pronađe krivca i privede ga pred lice pravde.

– Rijetke su nesreće u kojima se ne otkrije počinilac. Procedura je takva da policija, odmah nakon prijave, izlazi na mjesto događaja. Prva stvar koja se uradi je da se pruži pomoć povrijeđenima, te se poziva se i Hitna pomoć. Kolege osiguraju mjesto događaja i pristupaju uviđaju – kazala je Kuldija.

Raspisuje se potraga

Naša sagovornica objašnjava da se, ukoliko se radi o teškim tjelesnim povredama, pozivaju saobraćajni istražitelji, kao i tužilac.

– Prilikom uviđaja se prikupljaju dokazi i tragovi koji bi pomogli u identifikaciji vozila i vozača, poput dijelova vozila. Mjesto događaja se fotografiše i pravi se skica. Angažuju se vještaci saobraćajne i mašinske struke koji daju preliminarno mišljenje o nesreći. U međuvremenu kolege razgovaraju sa očevicima ukoliko ih je bilo, prikupljaju se saznanja od građana i zdravstvenih institucija – kazala je Kuldija, dodavši da je svaka saobraćajna nesreća je po nečemu specifična.

VEZANI TEKST – Jošanica: Automobilom usmrtio staricu i pobjegao s mjesta nesreće

Prema njenim riječima, policija, između ostalog, izuzima snimke videonadzora, kao i ostale stvari koje bi pomogle pri pronalasku osumnjičenog.

– Sve vrijeme se radi na identifikaciji osumnjčenog, prvo preko registarskih oznaka osumnjičenog, a ukoliko nisu poznate, onda, između ostalog, i preko dijelova vozila koji su pronađeni na mjestu nesreće, boje vozila i slično. U svemu tome nam dosta pomažu građani koji nam javljaju korisne informacije, kao i taksisti – kazala je glasnogovornica sarajevskog MUP-a, te dodala da policija sve radi po Upustvu o postupanju policijskih službenika prilikom uviđaja saobraćajne nezgode.

Prema njenim riječima, izvještaj o počinjenom krivičnom djelu se potom dostavlja tužilaštvu, nakon čega se raspisuje potraga za osumnjičenim.