Iz minute i minutu: Blokiran veliki broj saobraćajnica u FBiH – Dio boraca krenuo prema Vogošćanskoj petlji

Borci više ne mogu da gledaju ovu patnju, a mi tražimo samo tri jednostavna zahtjeva, kazao je za Oslobođenje Emir Sofić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu.

Boračka udruženja danas su izašla na najavljene proteste, a njih oko 500 blokiralo je petlju Šićki Brod u Tuzli.

image
/EDIN BARIMAC

Blokirana je i Donja Golubinja kod Žepča, kao i raskrsnice magistralnih puteva M-17 Doboj – Maglaj i M-4 Doboj – Teslić na Karušama (Općina Doboj Jug).

image
/MIRALEM BEGIĆ
image
/MIRALEM BEGIĆ

Kako javlja naš dopisnik iz ZDK-a, okupljeni borci iz Doboj-Juga, Teslića, Tešnja i Doboja oformili su grupe koje su rasporedili za blokadu putnih pravaca prema Tesliću,odnosno Tešnju, te zatvorili i alternativne putne pravce , posebno most na rijeci Bosni u Ševarlijama, koji spaja regionalni put Doboj – Maglaj sa magistralnim putem M-17. Bez obzira na hladno vrijeme, kazali su da će istrajati do ispunjenja svih zahtjeva i da ovaj puta sa njima nema šale, a novinarima su preporučili da ne uzimaju nikakve izjave.

image
/MIRALEM BEGIĆ

Na benzinskoj pumpi, pred samu blokadu, zatekli smo šleper iz Srebrenika. Na sugestiju vozaču, koji nije želio kazati svoje ime, da ide dok je put prometan, kazao je da neće jer će se pridružiti protestima.

image
/MIRALEM BEGIĆ
image
/MIRALEM BEGIĆ

Prema informacijama koje smo dobili od policije MUP-a ZDK, pripadnici PS Doboj – Jug budno prate sva dešavanja.

image
/EDIN BARIMAC
image
/EDIN BARIMAC

Također, oko 200 boraca, koji došli u kamp ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, zadržali su se tu nekih desetak minuta, a kako javlja naš dopisnik, krenuli su prema Vogošćanskoj petlji kako bi blokirali saobraćaj na tom području.

image
/EDIN BARIMAC
image
/ČITATELJ OSLOBOĐENJA

– Pokušali smo sve na mirne načine da dođemo do ispunjenja naših zahtjeva, ali nas vlast nije ispoštovala. Borci se okupljaju samovoljno i od 10 sati sati bit će blokirane saobraćajnice u Federaciji BiH. Mi smo ovdje već devet mjeseci u kampu, izmrzli i bolesni, ali niko se ne obazire na nas. Borci više ne mogu da gledaju ovu patnju, a mi tražimo samo tri jednostavna zahtjeva. Uputili smo Parlamentu i svim strankama dopise da se održi ta sjednica na kojoj će biti naša tri zahtjeva. Međutim, oni su to ignorisali. Žao mi je građana što ćemo blokirati saobraćajnice, ali mi drugog izlaza nemamo, kazao je za Oslobođenje Emir Sofić, jedan od demobilisanih boraca iz kampa u Sarajevu.

image
/EDIN BARIMAC
image
/EDIN BARIMAC

Borci traže ispunjenje tri osnovna zahtjeva, a to su: borački registar, ukidanje finansiranja svih boračkih organizacija i borački dodatak.

image
/EDIN BARIMAC
image