Izbori 2016: Među kandidatima za načelnike samo 6,2 posto žena

BH izbori

Na predstojećim lokalnim izborima u BiH od 417 kandidata za načelnike ili gradonačelnike, 26 je žena, odnosno 6,2 posto.

Ova informacija saopćena je danas, prvog dana konferencije “Političke stranke, mediji i žene u politici u BiH: Lokalni izbori 2016” koju je u Neumu organizirala Westminsterska fondacija za demokratiju u BiH u okviru promocije žena u politici u BiH. Konferencija za predstavnike političkih stranaka, nevladinog sektora i medija zamišljena je kao forum za dijalog relevantnih aktera te za dogovor o konkretnim koracima koje namjeravaju uraditi tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2016.
Direktorica Fondacije CURE Jadranka Miličević, komentirajući podatke o veoma malom broju žena kandidata za načelničke položaje, kaže da to pokazuje da politički lideri ne uvažavaju žene kao sposobne kandidate koji mogu kvalitetno predstavljati i voditi politiku u ime svih građana i građanki BiH.

Ona smatra da bi se u najjačim političkim strankama u BiH sigurno moglo naći mnogo žena sposobnih da obnašaju funkciju načelnika, ali nisu prepoznate u svojim političkim partijama.

– Ali, ako politička stranka ne daje javni prostor ženama kao direktoricama javnih ustanova, kao predstavnicama tih stranaka u upravnim i nadzornim odborima, kako onda da narod povjeruje da stranka vjeruje kandidatkinjama koje stavljaju na listu – rekla je Miličević Feni.

Ona se boji da na predstojećim lokalnim izborima neće biti nekih velikih pomaka, odnosno strahuje da ćemo nakon izbora dobiti manji broj žena u općinskim vijećima, a pitanje je da li će žene zadržati pet načelničkih pozicija koje sada imaju.

(FENA/A.S./kakanjinfo.com)