Izetbegović i Čović se oglušili o Ivanićev zahtjev za deložaciju Čavare i potpredsjednika FBiH

Izetbegović i Čović se oglušili o Ivanićev zahtjev za deložaciju Čavare i potpredsjednika FBiH

Bakir Izetbegović i Dragan Čović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Generalni sekretarijat Predsjedništva BiH dostavio je svim kabinetima članova Predsjedništva BiH zahtjev koji je uputio predsjedavajući Ivanić, a u kojem se traži deložacija kabineta čelnika FBiH zbog ilegalnog boravka u zgradi državnog Predsjedništva.

Kabineti Izetbegovića i Čovića u potpunosti su ignorisali zahtjev Ivanića koji je upućen krajem prošle godine, pri tome omogućavajući svojim stranačkim kolegama da i dalje borave u zgradi Predsjedništva BiH.

Ivanić je u pismu tražio od generalnog sekretara Predsjedništva BiH Borisa Buhe da poduzme neophodne mjere kako bi kabineti predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH bili što prije iseljeni.

On je Sekretarijat podsjetio da je Predsjedništvo BiH 20. juna 2016. godine zaprimilo dopis od predsjednika Federacije BiH kojim se traži donošenje odluke o produženju odobrenja za korištenje prostorija u zgradi Predsjedništva BiH.

“Podsjetit ću Vas također da Predsjedništvo BiH nije donijelo takvu odluku niti odobrilo produženje boravka te da zato od 12. jula 2016. godine ne postoji pravni temelj za boravak kabineta predsjednika i potpredsjednika FBiH u zgradi Predsjedništva BiH”, napisao je Ivanić.

Kako nezvanično saznajemo, kabineti čelnika Federacije BiH jedan su od glavnih razloga što državna institucija nema adekvatnu salu za medije koja im je prijeko potrebna zbog čestih sastanaka sa stranim zvaničnicima.

Ivanić je u ranijem zahtjevu napisao da su razlozi zbog kojih je potrebno da kabineti predsjednika i potpredsjednika FBiH napuste zgradu Predsjedništva BiH mnogobrojni.

“Prvenstveno, smatram da prisustvo institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH narušava neutralnost prostorija zajedničkih institucija. U ovom trenutku te prostorije koriste samo institucije FBiH, dok institucije Republike Srpske nemaju prava na isto, što je neupitno diskriminirajuće”, ističe Ivanić.

Dodao je kako je, s obzirom na to da više ne postoji pravni osnov za boravak institucija FBiH u zgradi Predsjedništva BiH, potrebno zaštititi instituciju Predsjedništva BiH zbog mogućnosti pravnih posljedica bespravnog boravka.

“I na kraju, ali ne manje važno, želim istaknuti sigurnosni razlog, jer nisam siguran da službe zadužene za vanjske i unutrašnje osiguranje zgrade Predsjedništva BiH trenutno mogu učinkovito kontrolisati ulazak i kretanje osoba u prostorijama koje koristi FBiH”, zaključio je Ivanić.