Izetbegović pred početak performansa “Genocid nad Bošnjacima”: Ovo je bitno kako nam se ne bi ponovila historija

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao, pred početak večerašnjeg performansa “Genocid nad Bošnjacima ‘92-'95”, da je ovaj projekat bitan kako se historija Bošnjacima ne bi ponovila.

600_148424982520170112204410_IMG_2903

– Sve što je bilo kreirano, bilo je s ciljem da se Bošnjaci očiste s dijela teritorije i da se učini podjela BiH. Dakle, ne propustiti ništa, svakog čovjeka i svaku žrtvu i sve presude i svjedočenja treba da dobiju svoje priče i lica. Ljudi nisu brojevi – kazao je Izetbegović prisutnima.

Poručio je kako je ovo bitno da se Bošnjacima ne bi ponovila historija, te da nije cilj kvariti odnose na Balkanu.

-Bošnjaci i Srbi žive vijekovima izmiješani, jedni pored drugih i jedni sa drugima. Taj suživot može biti baziran na istini, ma kakva ona bila – rekao je Izetbegović.

Performans “Genocid nad Bošnjacima 1992-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije” realizira se pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, te Rijaseta Islamske zajednice u BiH, na čelu sa reisu-l-ulemom Huseinom efendijom Kavazovićem, a režira ga naš najnagrađivaniji glumac i direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović.

Osim toga, promovirana je i internet stranica “Genocid nad Bošnjacima”, koja će do 11. jula ove godine imat će bazu od oko 2 miliona podataka, koja će se nadopunjavati i svjedočiti o strašnom zločinu nad Bošnjacima.

Programu u Narodnom pozorištu Sarajevo prisustvuje veliki broj osoba iz javnog i političkog života BiH, među kojima su reisu-l-ulema Husein Kavazović.

Umjetnički dio performansa pored Hadžihafizbegovića izvode Maja Izetbegović, Maja Salkić i Izudin Bajrović. Oni čitaju dokumente, presude iz Haga, strateške odluke nelegitimne Skupštine Republike Srpske…

(faktor.ba)