Izetbegović: Prvi sastanak o izgradnji autoputa Sarajevo – Beograd već naredne sedmice

Izgradnja prstena autoputa na jučer dogovorenoj trasi koja bi spajala Sarajevo i Beograd predstavlja megaprojekat i to bi mogla biti jedna od najboljih stvari koja se desila Bosni i Hercegovini, samo ako budemo dovoljno pametni da je iskoristimo, rekao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović: Najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi BiH   FOTO: SCREENSHOT

Izetbegović: Najbolja stvar koja bi se mogla dogoditi BiH FOTO: SCREENSHOT

Prema njegovim riječima, trasa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Beograda, Požege, Višegrada, pa natrag do Sarajeva, čini projekat dužine 350 kilometara, od toga 270 kilometara u našoj zemlji, a koji bi, ako bude realizovan, dao ogroman poticaj zapošljavanju ljudi i saradnji.

– To je sjajan projekat, koji bi bio izveden bez kredita, bez ikakvog učešća BiH, praktično, za nas besplatno – rekao je gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a Bakir Izetbegović.

Potvrdio je da se iz Srbije i Republike Srpske insistiralo na tome da trasa autoputa bude izgrađena u pravcu preko Požege i Višegrada, ali to Sarajevu nije odgovaralo, jer navedeno područje nije bilo dovoljno frekventno.

Tada je, kazao je Izetbegović, prijatelj iz Turske ponudio da pomogne izgradnju prstena koji bi obuhvatio obje predložene trase, a prvi sastanak o realizaciji projekta mogao bi biti održan već sljedeće sedmice.

Izetbegović je, komentarišući zamjerke koje su na njegov račun zbog sastanka sa Vučićem i Erdoganom uputile kolege iz Predsjedništva BiH, rekao kako je poznato da u BiH ne postoje usaglašeni stavovi.

– U Istanbul nisam otišao s pretenzijom da se nešto riješi, ali da se stvori određeni model i odredi ruta, da. Išao sam da uradim nešto dobro za BiH. Čović je išao u Zagreb, bio je i u Beogradu, pogledajte gdje je sve Ivanić bio, ali ja uvijek polazim od toga da oni idu da urade nešto dobro za BiH – rekao je Izetbegović.

Upitan o predstojećoj posjeti članova Predsjedništva BiH Briselu, gdje će sa predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom razgovarati izmjenama Izbornog zakona BiH, Izetbegović je kazao kako ne očekuje brzo rješenje, s obzirom da se radi o osjetljivom balansu građanskog i etničkog.

Osvrćući se na spekulacije da međunarodna zajednica priprema neki svoj prijedlog Izbornog zakona, član Predsjedništva BiH pozvao je sve one koji mogu da zadovolje tri neophodna uslova – da ispoštuju Ustav Federacije BiH, presudu Međunarodnog suda pravde u slučaju Sejdić-Finci i stav Vijeća Evrope – da ponude svoje rješenje.

Izetbegović je na kraju, komentarišući upozorenja iz Izborne komisije BiH da bi nedonošenje Izbornog zakona moglo ugroziti održavanje općih izbora, rekao kako ne vjeruje da će se to desiti, ali misli da će CIK nakon izbora morati da uradi svoj dio posla.