Izetbegović: RS ima pravo na svoj praznik, ali nema pravo ponižavati druge

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović je u intervjuu za TV1 otkrio svoj stav o srbijanskoj „neutralnosti“ po pitanju referenduma u RS-u, ali i o samoj prirodi trenutnih neslaganja sa Banjom Lukom.

b_160902114

Izetbegović je kazao da Srbija ima svoje probleme i interese i da ne želi biti uvučena u bespotrebne konflikte na Balkanu.

“Interes Srbije očigledno nije novo zakuhavanje. O tome na čijoj strani je srce Aleksandra Vučića i Srbijanaca bespotrebno je razgovarati i razmatrati, ali šta je interes nakon svega što smo i mi i Srbi prošli u ovoj četvrtini vijeka? Sasvim je jasno da Srbiji ne treba nova tenzija koja će otjerati investitore, investicije i vratiti nas unazad”, rekao je Izetbegović.

On je istakao da građani RS-a imaju pravo na referendum, ali da tim referendumom ne mogu dovoditi u pitanje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

“Imaju pravo proslave dana RS, samo taj dan ne treba da vrijeđa druge ljude. Svi mi u BiH trebamo razmisliti o tome kako se onaj drugi osjeća. Ja razumijem da su Srbi iznervirani sa ovom odlukom, ali neka i oni razmisle kako se osjećaju Bošnjaci, Hrvati i svi nesrbi u RS”, rekao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH vjeruje da će Ustavni sud ostati na tome da se referendum ne može održati, pa da će onda to podržati i OHR.

“Ja sam spreman da nakon toga tražimo kompromis u čitavoj ovoj situaciji. Republika Srpska ima pravo na svoj praznik, ali nema pravo ponižavati druge ljude. Tražimo negdje rješenje koje je u sredini toga”, zaključio je Izetbegović.
Kada je u pitanju predsjednik HDZ-a Dragan Čović, Izetbegović je rekao kako je njegova politika na momente dvosmislena zbog podrške Danu RS-a.

“Uostalom, nažalost, takva je i situacija u ovoj zemlji, tako da političari moraju na momente imati neku politiku sa dva lica. U principu, Čović podržava ono što je dobro za ovu zemlju. Mislim da ćemo na tim stvarima raditi i popraviti ih (EU integracije, NATO…op.a.) i onda ćemo imati jednu skoro potpuno jedinstvenu politiku Bošnjaka i Hrvata”, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući se dotakao svog obećanja od 100.000 radnih mjesta za koje tvrdi da se polako ispunjava.

“Ja sam kazao 100.000 radnih mjesta u deset godina. Mi smo 16.000 radnih mjesta proizveli u Federaciji za 12 mjeseci, znači 1.300 mjesečno. Moj plan se neće ispunjavati deset godina, nego šest godina. Da, bilo je za deset godina u mandatu, 100 000 radnih mjesta, a onda su se neki podsmijavali tome. Sada kada vide da je 1300 mjesta mjesečno i da to ide nešto brže više se ne podsmijavaju i ne komentarišu”, zaključio je Izetbegović.