Izložba “Kakanj kroz vrijeme”: Fotografije Partizana uzburkale emocije

Proteklog dana u parku Doma kulture upriličena je izložba “Kakanj kroz vrijeme”. Organizator izložbe je JU Kulturno-sportski centar Kakanj u saradnji sa Frame production i Udruženjem mladih Alter Val. Izloženo je 25 fotografija koje predstavljaju komparaciju značajnih mjesta u Kakanju nekada i danas. Kroz ovakvu izložbu cilj je bio prikazati urbanizaciju i razvoj Kaknja kroz historiju.

Doprinos ovoj izložbi dao je Mirsad King Mujagić, koji se fotografijom bavi od 1975. godine zahvaljujući Našidu Spahiću, Mehi Kuburi i Mati Komši. Dok fotografije nisu bile digitalne, King kaže da je broj njegovih fotografija ”mašio” milion.  Najviše fotografiše sportske događaje i Kakanj za ljude u inostranstvu.

Adem Obralija je obogatio izložbu fotografijama napravljenim sa predjela Obara. Fotografije su napravili on i njegov brat pred kraj srednjoškolskog obrazovanja. Tada su imali aparat ”smjena 8”, prvi ruski aparat. Vjeruje da postoji još sličnih fotografija i da bi se izložba mogla još obogatiti.

Direktor Aldin Šljivo istaknuo je kako je putem javnog poziva prikupljeno mnoštvo fotografija i da su selekcijom odabrane one najzanimljivije za građane. Neke od fotografija nisu izložene zbog različitih prepreka.

“Iskoristit ću priliku da se zahvalim svim ljudima koji su donirali ove fotografije. Meni je drago da su oni donirali i da nisu imali nikakve zahtjeve. To je još jedan od dokaza da grad Kakanj se voli.”, dodao je Šljivo

Posebnu pažnju svih posjetilaca izložbe privukla je fotografija koja prikazuje prostor starog Partizana i današnjeg City Centra 1. Generacijama koje su djetinjstvo ostavile na tom prostoru ovakve fotografije mnogo znače.

[huge_it_slider id=”14”]

Alma S./ kakanjinfo.com