Je li kakanjac Nermin Mandra kandidat za Premijera Federacije BiH?

Kao jedno od potencijalnih imena u ulozi premijera spominje se i bivši načelnik Kaknja i sada državni parlamentarac Nermin Mandra

Nermin Mandra, nezvanično, jedno od potencijalnih imena u ulozi premijera

Slijedi sklapanje Vlade FBiH i Vijeća ministara: Ko će naslijediti Novalića i Zvizdića

Slijedi sklapanje Vlade FBiH i Vijeća ministara: Ko će naslijediti Novalića i Zvizdića
Fadil Novalić nakon usvajanja budžeta za 2019. i formiranja Doma naroda FBiH (Foto: I.Š./Klix.ba)
Današnjim konstituiranjem Doma naroda Parlamenta FBiH i izborom delegata iz reda Bošnjaka i Hrvata u Dom naroda BiH te njihovim potvrđivanjem u Centralnoj izbornoj komisiji praktično je završen proces formiranja zakonodavne vlasti u BiH.
Za zaokruživanje cjeline potrebno je da izabrani delegati u državni Dom naroda preuzmu i službeno potpišu mandate.

Tako je BiH četiri i po mjeseca nakon izbora završila proces konstituiranja zakonodavne vlasti, što je izuzetno važno zbog kontinuiteta rada, usvajanja zakona, budžeta i drugih akata o kojima zavise i građani ove zemlje.

Reklo bi se da je to lakši dio posla, s obzirom da slijedi proces pregovora i formiranja Vlade Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednika FBiH te Vijeća ministara naše zemlje.

U Parlamentu FBiH, nakon današnjeg usvajanja budžeta za 2019. u Domu naroda u narednom periodu možemo očekivati biranje predsjednika i potpredsjednika FBiH, a potom i direktne izvršne vlasti – Vlade FBiH.

Političke stranke, koje bi trebale činiti vlast u FBiH u naredne četiri godine već uveliko razgovaraju. Vladu će definitivno predvoditi SDA uz HDZ, a mjesta bi se trebalo naći i za partnere u SBB-u, ASDA te PDA.

SDA će vjerovatno dati i novog premijera. Ranije su se iz te stranke mogle čuti poruke da su zadovoljni radom Fadila Novalića kao premijera, ali sada to više nije toliko izvjesno. Tako da je realno očekivati neko drugo ime na čelu Vlade FBiH. Nezvanično, kao jedno od potencijalnih imena u ulozi premijera spominje se i bivši načelnik Kaknja i sada državni parlamentarac Nermin Mandra.

Za kakvim će kadrovskim rješenjima posegnuti u SDA, ali i u drugim strankama ostaje da se vidi.

S druge strane, gotovo tradicionalno očekuje se da na mjesto predsjednika FBiH HDZ ponudi svoj kadar.

Nakon nedavnog sastanka trojca Čović-Dodik-Izetbegović optimistično je poručeno da se u narednim sedmicama može očekivati i imenovanje novog saziva Vijeća ministara te mandatara koji će naslijediti Denisa Zvizdića.

Izvor:klix