JERUSALEM: Učenjaci Al-Azhara pozvali muslimanske lidere da spase džamiju Al-Aksa

Sa zabrinutošću pratimo porast tenzija koje je izazvao Izrael u Al-Aksi.

Upozoravamo Izrael da se igraju sa osjećanjima muslimana cijelog svijeta i time prijete stabilnosti regiona, navodi se u saopćenju učenjaka univerziteta Al-Azhar u Kairu

Učenjaci univerziteta Al-Azhar su pozvali arapske i muslimanske lidere da spase džamiju Al-Aksa od posljednjih izraelskih napada, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Univerziteta Al-Azhar u Kairu se navodi da sa zabrinutošću prate posljednja dešavanja u Jerusalemu.

“Sa zabrinutošću pratimo porast tenzija koje je izazvao Izrael u Al-Aksi. Upozoravamo Izrael da se igraju sa osjećanjima muslimana cijelog svijeta i time prijete stabilnosti regiona”, navodi se u saopćenju.

Također je izražena snažna podrška palestinskom narodu.

Sa Al-Azhara pozivaju arapske i muslimanske lidere kao i međunarodne organizacije da poduzmu mjere kako bi spasili Al-Aksu od izraelskih napada.

Izraelske snage sigurnosti su u ponedjeljak, nakon četiri dana, ukinule zabranu ulaska u Stari Grad u Istočnom Jerusalemu, ali jake tenzije u toj regiji i dalje traju.

Lokalno muslimansko stanovništvo u kompleks Al Akse nije moglo ući od petka do ponedjeljka, a izraelske snage su u nedjelju i na ulaze u kompleks postavile dodatne kontrolne punktove s detektorima metala. Lokalni Palestinci protestiraju zbog toga i odbijaju ući u kompleks, već namaze obavljaju ispred njega.

Kriza je eskalirala u petak ujutro kada su izraelski policajci ubili tri Palestinca ispred i unutar kompleksa Al Akse, a sve je rezultiralo masovnim stampedom u kojem je povrijeđeno više osoba, među kojima su i dva izraelska policajca koji su preminuli na putu do bolnice. Izraelska policija je potom naredila zatvaranje kompleksa Al Akse, a Palestinci su prvi put nakon okupacije iz 1967. godine džuma-namaz klanjali van zidina Starog Grada.

A.A.