JU Dom zdravlja Kakanj: Omogućeno testiranje pacijenata na COVID-19 u njihovim vlastitim automobilima

Sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 793 slučaja COVID-19, od čega je 80 aktivnih, 75 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, 5 pacijenata je trenutno hospitalizovano u KB Zenica, dok je 676 osoba oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj.

Do današnjeg dana testirano je 2417 osoba na COVID-19. Na području općine Kakanj registrovano je 37 smrtnih slučaja od COVID-19. Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa obavještava javnost da je omogućeno testiranje pacijenata na COVID-19 u njihovim vlastitim automobilima, tzv. DRIVE-IN testiranje. Znači, dovoljno je da se pacijent vlastitim automobilom doveze ispred COVID ambulante gdje će mu osoblje uzeti uzorak na licu mjesta tako da ne mora izaći iz svog automobila.

Sve ovo se radi da bi se olakšalo pacijentima i da se spriječi daljnje širenje infekcije.Apelujemo na naše sugrađane da se pri pojavi simptoma COVID-19 javljaju svom porodičnom ljekaru ili u COVID ambulantu, te da poštuju preventivne epidemiološke mjere: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi.

Sve navedene preventivne protivepidemijske mjere su se pokazale učnkovito u borbi protiv COVID-19, te još jednom molimo naše sugrađane da budu odgovorni i da ih se pridržavaju i primjenjuju u svakodnevnom životu. .