Kakanj posjetila delegacija koju je predvodila ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa

Kakanj posjetila delegacija koju je predvodila ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa

Srijeda, 30. maj 2018. godine: Kakanj je danas posjetila delegacija koju je predvodila ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa. U delegaciji su bili i Emiliya Zheleva, direktorica Direkcije “Evropski programi i projekti” Grada Sofija, Petar Petrov, zamjenik šefa misije u Ambasadi Republike Bugarske u BiH, Todor Tilev, prvi sekretar u Ambasadi Republike Bugarske u BiH, te Predrag Praštalo, predsjednik Evropskog pokreta u BiH.

Posjeta je upriličena u okviru aktivnosti čiji je cilj  prenošenje iskustva Bugarske i njenog glavnog grada Sofije u privlačenju sredstava iz fondova EU na lokalne zajednice u BiH.

“Veoma je važno da lokalne zajednice budu razvijene jer je cijeli proces napredovanja prema evropskim integracijama na evropskom putu kompleksan. Pomoć općinama i lokalnim vlastima pružamo kroz program “Načelnici za Evropu”. Bugarska predsjedava Vijećem Evropske unije i glavni prioritet našeg predsjedavanja jeste da se ponovo Zapadni Balkan stavi na mapu Evropske unije. Samit u Sofiji je potvrdio evropski put Zapadnog Balkana i to je svakako od odlučujućeg značaja ne samo za Evropu već i za regiju. Moj glavni savjet je da iskoristite iskustvo vaših susjednih zemalja koje su članice Evropske unije kako biste napravili zajedničke projekte i kako bi se na valjan način naučilo kako se prijavljivati na evropske projekte”, izjavila je za medije ambasadorica Bugarske.

Načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je ambasadorica Bugarske u BiH posjetila i Kakanj.

“Razgovarali smo o aktivnostima koje je provodila Bugarska na svom putu prema Evropskoj uniji i modalitetima pomoći Bosni i Hercegovini. Mi smo svjedoci da Bugarska posljednjih nekoliko godina bilježi fantastičan napredak i da je primjer razvoja u regionu. Zbog naše slične historije i vremena kroz koje smo prolazili, tranzicijskih vremena, smatram da najviše možemo naučiti iz iskustva Bugarske. Iskustva Bugarske, grada Sofije i drugih gradova mi ćemo koristiti u našim aktivnostima”, rekao je načelnik Mandra.

Razmijenjeni su i prigodni darovi. Načelnik Mandra ambasadorici Bugarske u BiH je uručio reljef sa motivima sa Zgošćanskog stećka.

Nakon posjete Kaknju bit će upriličena u 14.45 sati i posjeta Zavidovićima gdje će biti upriličen sastanak sa načelnicima sa područja ZDK.