KAKANJ: Projekat OPREZ KLADIONICA ZABAVA ILI BOLEST ukazao na zamke u koje upadaju mladi!

UDRUŽENJE OKC KAKANJ NAKON IMPLEMENTACIJE PROJEKTA OPREZ-KLADIONICA ZABAVA ILI BOLEST U 2017.GODINI

ZBOG OVISNOSTI KLAĐENJA PORODICA POSTAJE NAJVEĆA ŽRTVA!

EDUKACIJOM POMAŽEMO DJECI DA IZBJEGNU I PREVAZIĐU NAVIKU  ODLASKA U KLADIONICE

Naše društvo je podcijenilo pošast kladionica i drugih vidova klađenja a jedno je sigurno da u ovoj vrsti „igre“ uvijek dobija samo jedna, a konstantno gubi druga strana. Porodica je nerijetko najveća žrtva! Ovaj problem u velikoj mjeri prisutan je i na području Općine Kakanj. Tome u prilog najbolje govore podatci do koji je došlo udruženje „Omladinski kulturni centar Kakanj“ tokom anketirana 1000 građana Općine Kakanj o tome koliko često kakanjci posjećuju kladionice u okviru projekta u 2017.godini pod nazivom „OPREZ-KLADIONICA ZABAVA ILI BOLEST“.

„Od 1000 anketiranih građana 810 je stalnih korisnika, potencijalnih igrača igara na sreću, oko 120 povremeno, dok samo 7% ne ide nikako u kladionice što su podatci koji zabrinjavaju. Recimo, prema tom prosjeku igrača igara na sreću u kladionicama koje su zastupljene u Kaknju govori nam da se u prosjeku godišnje potroši jedan kakanjski budžet koji iznosi 24 miliona maraka na ovu pošast.

Ahmed Hadžić je učenik STŠ KEMAL KAPETANOVIĆ, kao učesnik projekta je izjavio sljedeće:

„Prema mojim zapažanjima mnogi ljudi nisu ni svjesni u kakvu zamku upadaju prilikom klađenja. Brojni su primjeri kako mladi upropaštavju svoje živote kako bi došli do neke željene koristi od klađenja a uništavaju svoje porodice. Tu veoma često dolazi do međusobnih sukoba, svađa, čak i razvoda brakova i ovaj projekat je potreban našim učenicima, veoma je koristan, originalan i treba da se nastavi sa što većim brojem korisnika. Kako se da primijetiti učenici su prepoznali koristi ovih edukacija i radionica koje su jako interesantne i poučne“.

ANGAŽOVANA STRUČNA LICA ZA PODIZANJE NIVOA SVIJESTI O KLAĐENJU

S ciljem podizanja nivoa svijesti o klađenju i posljedicama koje donose u raznim igrama na sreću u okviru ovog projekta angažovana su stručna lica iz oblasti psihologije i pedagogije koji su proteklih mjeseci održali su edukaciju za kakanjske srednjoškolce. Jedan je to od načina da se mladima ukaže na negativne ishode prakse klađenja počevši od materijalnih gubitaka do mentalnih posljedica koje ostavlja ova pošast.

NAŠA PORUKA – BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI – PORODICA JE NERIJETKO NAJVEĆA ŽRTVA!

„Naša je poruka  je da mladi, djeca i građani Kaknja što više povedu računa i brigu o svojoj djeci, da razgovaraju na ovu temu, da što češće provjeravaju šta to njihova djeca rade kako bi znali da njihova djeca svoje slobodno vrijeme provode korisno i da pokušaju na neki način da izbjegavaju da odu blizu kladionica.

U KAKNJU POSTOJE KLADIONICE KOJE RADE NA „CRNO“!

Obzirom da je u posljednje vrijeme broj kladionica u Kaknju dosegao broj od njih 40, a prema zvaničnim podatcima je registrovanih 37, došli smo do podataka da je jedan broj ovih objekata i osmislio način te se jedan broj koji radi  i na „crno“ tako „prikriven“ svoje sjedište prebacio u neke od kafića.

VELIKI INTERES MLADIH ZA NASTAVAK PROJEKTA OPRREZ-KLADIONICA I ZA NOVE PROJEKTE

„Mi smo ponosni na projekat OPREZ-KLADIONICA NA PUTU koji je implementiran 2016 i nastavak projekta OPREZ-KLADIONICA ZABAVA ILI BOLEST, koji smo realizovali do kraja 2017.godine. Posebno nas ohrabrujeveliki interes mladih za nastavak ovih aktivnosti ali i za nove projekte našeg udruženja“, navodi se iz OKC Kakanj.

OPĆINA KAKANJ I MINISTARSTVO ZA OBRAZOVANJE NAUKU, KULTURU I SPORT ZDK PODRŽAVAJU PRAVE STVARI!

Posebno se naše udruženje želi zahvaliti i osvrnuti na podršku koju dobijamo od Općine Kakanj putem Javnog poziva zato što Općina Kakanj daje bezrezervnu podršku omladinskim aktivnostima. Na nama je da nudimo prave programe i projekte na institucijama je da prepoznaju društveno korisne programe a ovo je jedan od njih. Prošle godine smo dobili podršku i resornog Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK.

OKC KAKANJ: HVALA UČENICIMA, MLADIMA, ŠKOLAMA I PARTNERIMA NA INTERESOVANJU I PODRŠCI KOJU NAM BESPRIJEKORNO DAJU!

Kroz projekat je edukacijom obuhvaćeno preko 200 učenika STŠ, SMŠ I Gimnazije, oko 500 mladih, dok su putem društvene mreže FACEBOOK i logo banera projekta a koji je postavljen na prepoznatljivom internet portalu Kakanjinfo.com gdje je za otprilike 8 mjeseci o ovom projektu čitalo je više od 20.000 korisnika što se pokazalo kao ogroman interes. Podrška vom projektu su bili: JU KSC Kakanj, Frame Production, Nova Trgovina S Kakanj, MGM Apoteke, KAKANJ CEMENT, Kambur Creative, Kakanjske novine, Kakanjinfo.com, Akos.ba, SAFF, ba, MSD Activa, NTV IC KAKANJ.

PRESS OKC KAKANJ