Kakanj sutra domaćin najtrofejnijeg reprezentativnog sporta – turnira u sjedećoj odbojci

odbojkasjedecatujrnir

U subotu 3. decembra u kakanjskoj sportskoj dvorani veliki turnir u sjedećoj odbojci, našem najtrofejnijem reprezentativnom sportu. Učestvuje osam ekipa. Turnir organizira Savez sjedeće odbojke Zeničko-dobojskog kantona. Tehnički organizator je Sportsko društvo RVI Kakanj 92-OKI Kakanj 92.

Otvaranje turnira je u subotu 03.12.2016. sa početkom u 10,00 sati. Učestvuju IOK Zenica 92, KSO Čelik 07, Bosna svi iz Zenice, SKISO Breza, IOK Maglaj-Index, IOK Zavidovići, OKI Breza i OKI Kakanj 92.

Turnir se organizuje svake godine, a domaćin je uvijek neka druga općina Zeničko-dobojskog kantona. Ove godine se organizira u Kaknju, a povodom tri značajna datuma: 25.novembar-Dan državnosti, 1.decembar – Dan Trećeg Korpusa i 3.decembar-Svjetski dan osoba sa invaliditetom.

odbojkasjedecatujrnir

Pokrovitelj turnira je Ministarstvo za boračka pitanja i Ministarstvo obrazovanja,nauke,kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona. Općina Kakanj je putem Kulturno sportskog centra ustupila korištenje Sportske dvorane u kojoj će se održati takmičenje jedne grupe/A/ i finalne utakmice, dok će u sali Gimnazije biti takmičenje u okviru druge grupe/B/. U finalu se sastaju pobjednici grupa, a za treće mjesto se bore dvije drugoplasirane ekipe.

Sjedeća odbojka je najtrofejni bosanskohercegovački sport i zato treba doći i tako podržati ove ljude koji bez obzira na sve teškoće, srčano se i do krajnjih napora bore za svaku loptu, za svaki poen. Posebno je pohvalan potez napraveljen od strane Općine Kakanj i kulturno sportskog centra, što će i takmičarima i publici biti omogućeno da u ovom sportu uživaju u velikoj dvorani, jer sve svoje utakmice godinama ovi odbojkaši igraju u malim školskim salama.

Podsjećamo, ovo je naš najtrofejni reprezentativni kolektivni sport. Odbjkaška reprezentacija sjedeće odbojke do sada je deset puta bila Evropski prvak, i još uvijek je na tom trenu. Samo jednom su osvojili evropsku bronzu. Tri puta su i još uvijek aktuelni svjetski prvaci. Dva puta su paraolimpijski prvaci, a tri puta srebreni.

Posljednji puta u Riju, kada su u finalu časno poraženi od najvećeg rivala reprezentacije Irana. I ovo su razlozi za veći odziv publike.

plakat_turnir_rvi-kakanj