Kakanjac Mugdim Cvrljo, autor projekta “Genocid na karti” : GENOCID U BIH SE NE SMIJE ZABORAVITI

Nakon višemjesečne pripreme i rada na jačanju svijesti očuvanja skorije historije Bosne i Hercegovine, a posebno genocida u BiH, projekat „Genocid na karti“ predstavljen je u Ministarstvu obrazovanja i nauke FBiH (FMOiN).
Kao jednu od tačaka dnevnog reda sastanka neformalnog Koordinacijskog tijela Ministara obrazovanje  kantona Federacije BIH i Federalne ministrice obrazovanja održanog 09. maja 2017. godine uvrštena je i tačka “Prezentacija projekta Genocid na karti” autora Mugdima Cvrlje.
Rođeni kakanjac Cvrljo Mugdim se prisutnim ministrima i zamjenicima ministara zahvalio na izdvojenom vremenu i pružanju mogućnosti da prezentuje svoj projekat. Ova verzija projekta je nešto drugačija od one o kojoj je javnost već informisana (tri karte, tri dana Marša mira). Naime, Cvrljo je uvaženom auditoriju prezentovao novu kartu genocida u Srebrenici izrađenu u dimenziji 150 cm x 150 cm koja je prošla recenziju eminentnih stručnjaka iz tri oblasti :
–         gosp. Azir Osmanović , Memorijalni centar Srebrenica – Potočari
–         gosp. Mirsad Čakširan, historičar
–         gosp. Amir Čorbo, ekspert iz kartografije i vojne topografije
Na ovoj verziji projekta su pored mjesta stradanja Bošnjaka prikazane i neke historijske činjenice kao što su Rezolucije UN i podaci o presudama Haškog tribunala i Suda BiH za genocid u Srebrenici.
Prema riječima autora u pripremi je promocija ovog projekta u Kaknju koja bi trebala biti održana u narednih mjesec dana. Ovim putem pozivamo sve društveno-odgovorne institucije da se uključe u realizaciju ovog projekta i na taj način pomognu u očuvanju historije BiH a posebno očuvanju sjećenja na genocid u Srebrenici.
O mogućim načinima podrške ovom projektu svi zainteresirani mogu kontaktirati autora projekta Mugdima Cvrlju. Kontakt e-mail autora: [email protected] Mugdima Cvrlju možete dobiti na mobilni: 061 448 760