KAKANJINFO KAO PODRŠKA PISMU IVANE MOSTARAC: NE KRŠITE LJUDSKA PRAVA PREMA NIHADU ALIČKOVIĆU, CIVILNOJ ŽRTVI RATA U OKUPIRANOM SARAJEVU!

SIPA zbog kulture sjećanja proganja Nihada Aličkovića, civilnu žrtvu srpsko-crnogorske agresije, koji je kao malo dijete bio ranjen u okupiranom Sarajevu!

Poštovani dir. gosp. Stanić, uvaženi zamjeniče, gosp. Knežević!

Ja Vas iskreno pozdravljam i želim sretan rad i dobro zdravlje!

Danas 07.02. dobih informaciju da prostorije SIPA radi razgovora pozivate Nihada Aličkovića, navodno kao osumnjičenog!
Navodi se da u svrhu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, istražioci SIPA-e su dužni ispitati Nihada Aličkovića na osnovu navodnog kršenja Krivičnog zakona po članu 145/a – 1. za koje se navodi:
Član 145/a Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti za šta se prijeti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine…???
Uvaženi direktori državne Agencije za istrage i zaštitu – SIPA, poštovani Ministre MUPA KS, FUP, Ombudsmeni područnog ureda Sarajevo!
Kao majka dvoje odrasle djece i građanka grada Sarajeva gdje sam i rođena 1959. god., bila u ratu u Sarajevu, vidjela i doživjela sve strahote rata, i strahovala u prizemlju zgrade za živote moje djece, kao i druge koja su bila zajedno sa nama, Vas, kao roditelje molim da dobro razmotrite ovaj poziv i sumnjičenje osobe, odnosno momka po imenu Nihad Aličković, koji je, kao malo dijete i ranjen u gradu!

On, ni u kom slučaju ne može izražavati nacionalizam, rasnu i vjersku mržnju i ostalo navedeno u pozivu, jer nije dijete mnogih bh. političara koji na sva zvona, javno, terorišu bh. djecu, mlade ljude, nas građane koji smo preživjeli ratne strahote strepeći da ne poginemo na ulici, u stanu, kući, školi zajedno sa našom djecom.

Sve političare koji nas drže 25 godina, poslije agresije i enocida u mnogim gradovima BiH, među kojima je i moje/naše Sarajevo koje je bilo pod najtežom opsadom jednog grada u historiji ratovanja, trebate zatvoriti i osuditi na doživotnu robiju, jer ONI siju mržnju, vrše segregaciju nad djecom i narodom, zabranjuju nam da govorimo svojim maternjim bosanskim jezikom, prijete i pljuju po drugim i drugačijim narodom, ugrožavaju nam osnovna ljudska prava u svakom smislu riječi!!!

Nihad, kao i svi mi koji želimo dobro ovoj državi i koji NE želimo ratne sjekire u 21. vijeku, koji želimo posao, miran i sretan život u društvu u kojem živimo, nismo teroristi, ne prijetimo nikome, ne ucjenjujemo ljude, ne opstruiramo rad državnih i drugih institucija u BiH, ali i NE dozvoljavamo da se ISTINA o Bosni zaboravi!

Mnogo je krvi proljeveno zbog mržnje i pohlepe koja postoji i danas! Nastoje političari narod strpati u etničke torove i druge protjerati iz države. Njihovo ponašanje je za svaku osudu i zatvor, a Nihad, je kao vaspitano dijete iz normalne porodice, uvijek pokušavao pomoći ljudima, građanima i bh. državljanima, što znači da NIJE osoba koja raspiruje mržnju!
Ja, kao majka i bivša uposlenica MUP-a, kao i suprug što je bio, smatram da s ovim pozivom i unaprijed osuđivanjem nekoga, pravite užasnu grešku!!!!

Naime, niko nije kriv dok se ne dokaže!

Kako sam ja, kao osnivač i predsjednica prve organizacije Djece i Mladih u BiH i Sarajevu, u potpunosti upoznata sa njegovim aktivnostima, govorom ISTINE, što i sama radim, njegovim okruženjem, prijateljima i rodbinom, a koje ne ugrožavaju nikoga, niti se sije mržnja, kako vi kažete, moram Vam naglasiti da upravo Vi sa ovim pozivom, drastično kršite prava ovog mladog čovjeka, ugrožavate mu zdravlje, kao i njegovoj majci koju ste doveli do stresa, straha i duševne boli jer se boji za svoje dijete! Na ovaj način Vi nama svima šaljete određenu poruku zastrašivanja i prijetnji što je nedopustivo! BiH je također potpisnica Konvencije i Povelje o ljudskim pravima, a Vi, kao policija, upravo nama, odnosno Nihadu, kao mladom čovjeku, civilnoj žrtvi rata iz muslimanske porodice, kršite ta prava???

Zahtjevam od vas profesionalaca, povučete ovaj poziv i oslobodili ga svake moguće optužbe jer ne postoji razlog da ga optužujete za nešto!!! Ima nas mnogo koji gledamo bh. stvarnost OTVORENIH očiju, i nastojimo da ljude probudimo iz mrtvila i stihije koja ih nosi!

Na kraju, molim sve Vas s mail liste da pokažete razumijevanje i poštedite, zajedno sa policijom, mlade ljude od svih šokova, boli i stresova jer su ih imali previše u ratu u opkoljenom Sarajevu pune 4 godine! Nihad, ja ili neko sl. njemu NIJE KRIV!!! Očekujemo da ga oslobodite sumnji i ne pozivate na taj razgovor da ne biste prouzrokovali mnogo gore posljedice za njegovo zdravlje i zdravlje njegovih ukućana koje je rat uništio!

Unaprijed zahvalna u nadi brzog, profesionalnog, odgovora i reakcije!, – piše u pismu koje je popisala Ivana Ina Mostarac, koordinator i osnivač prve organizacije Djece i Mladih u Sarajevu i BiH.

IVANA MOSTARAC PISMOM UPOZORILA SIPA-U

BOŠNJACI.NET

OVOM DOPISU SE PRIDRUŽUJE I KAKANJSKI INTERNET PORTAL KAKANJINFO.COM