Kakanjinfo – Poslije većih cijena goriva, očekuje li se i poskupljenje svih životnih namirnica?

Počela je primjena Zakona o akcizma u BiH po kojem su za 15 feninga povećane akcize na biogoriva i biotečnosti, te putarine, što će s PDV-om iznositi 18 feninga.

To znači da će građani za punjenje rezervoara, koji na primjer prima 50 litara goriva, plaćati 9 KM više nego do sada.

S povećanjem akciza, poskupilo je gorivo, a shodno tome, očekuje se i poskupljenje životnih namirnica.

Dizel euro 5 na benzinskim pumpama od danas košta 2,09, bezolovni benzin 2,08, dok plin vozači plaćaju po cijeni od 1,10 KM po litri.

Ovo je novi cjenovnik benzinskih pumpi zbog novog Zakona o akcizama BiH koji je stupio na snagu od danas, a koji predviđa poskupljenje akciza i putarina, te taksi na naftne derivate.

“Logično je da će, kada se uvedu nove akcize ili putarine, doći do poskupljenja goriva. Sada se radi o 15 feninga plus PDV što je nekih 18,5 feninga za koliko je poskupila nabavna cijena na dizelu, a na benzinu nešto više. Na taj način realno je očekivati više cijene uz eventualna manja odstupanja ovisno od poslovne politike pojedine kompanije. Što se tiče autoplina, on će po kilogramu imati 40 feninga putarine koju dosad nije imao. To je po litru nekih 22 feninga plus PDV, odnosno 25 feninga i toliko mu je porasla nabavna cijena. Kod plina je neobična situacija jer kada dolazi na granicu treba se deklarirati da li će ići za aute ili grijanje domaćinstva, za punjenje boca i drugo”, kazao je predsjednik Udruženja prometnika naftnih derivata Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine Milenko Bošković.

Osim povećanja nameta na dizelska i benzinska goriva, novim Zakonom o akcizama predviđa se i taksa za puteve i autoputeve na tečni naftni gas, odnosno plin u iznosu od 0,15 KM po kilogramu za puteve i 0,25 KM po kilogramu za autoputeve.

To znači da je ovaj energent poskupio za 0,40 KM po kilogramu plus PDV.

Tako litar plina, po kalkulaciji naftaša, poskupljuje za oko 0,30 KM i sada u prosjeku košta 0,80 KM.

Novim Zakonom o akcizama predviđeno je da i dodavanje akcize na biogoriva i biotečnosti u iznosu od 0,30 KM po litri plus putarina na ovaj derivat u iznosu od 0,40 KM po litri.

To znači da novi namet za građane koji koriste ovaj derivat iznosi 0,70 KM po litri.

Također, povećana je i akciza na ulje za loženje sa 0,30 na 0,45 KM po litri.

Usvajanje seta zakona o akcizama bio je jedan od uslova za nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (IMF), te deblokirranje skoro milion eura kredita Evropske banke za obnovu i razvoj namijenjenih BiH.