Kakanjka Ana-Marija Tomić (prosjek 9.65) dobitnica Zlatne značke UNSA: Ne planiram napustiti svoju domovinu!

Proteklih godina portal Kakanjinfo je kroz nekoliko faza promovisao sve nadarene i uspješne kakanjke i kakanjce koji su nizali redovno sve svoje uspjehe na polju nauke, sporta, obrazovanja, kulture ovdje ili u inostranstvu i koji kao “Ambasadori u polju nauke i obrazovanja”, predstavljaju naš Kakanj u najboljem svjetlu gdje god da se nađu.

Ovo je njena priča . . .

Ana-Marija Tomić je rođena 1997. u Borkenu, Njemačka. Nakon OMŠ (klavir) “Katarina Kosača-Kotromanić” Žepče, područni odjel Čatići upisuje Gimnaziju “Muhsin Rizvić” u Kaknju.

U 4. godini srednjoškolskog obrazovanja prebacuje se u SMŠ Gimnazija u Žepču, gdje završava i 1. razred SMŠ (solo pjevanje). Po završetku srednje škole počinje studij na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu na odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju 2016.

Kroz četiri godine školovanja na Muzičkoj akademiji stekla je brojne vještine i kompetencije na polju muzičke teorije i pedagogije. 2019. Učestvovala je na kreativnoj radionici “Podijelimo znanje” na temu “Muzički teatar” 2018. 2019. na istoj radionici biva moderator. Iste godine učestvuje na drugom medjunarodnom “Forumu studenata scenskih umetnosti” FSSU u Beogradu na temu “Zajedničko muziciranje kroz mjuzikl kao praksa interaktivne aplikacije predmeta muzičke teorije i pedagogije”.

Zainteresirana je za muzičku teatar i učestvovala je u tri mjuzikla od kojih su dva bili profesionalne produkcije pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u Sarajevu – “The 25th Annual Putnam County Spelling Bee” i “Moja pjesma”.  U Septembru, prošle godine, upisala je odsjek za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Senada Basica.  Odbranom završnog rada ‘’Značaj i funkcija muzičko – scenskih aktivnosti u osnovnim školama’’ završavam prvi ciklus studija na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, na odsjeku za Muzičku teoriju i pedagogiju. Tako stičem akademsku titulu sa strucnim zvanjem bakalaureat\bachelor Muzicke teorije i pedagogije.

Opišite sebe u 5 riječi?

Dur, mol, tratinčica, x, Hercegovina, to bi bila Ana. A Marija je učitelj, neznalica, y, Bosna, šljivovica.

Vaše medalje, priznanja, certifikati, učešća u nekim projektima, značajnim programima?

Sa ukupnim prosjekom 9.65 dobitnica sam priznanja Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu, kao jedna od najboljih studentica i studenata prvog ciklusa studija Muzicke akademije Univerziteta u Sarajevu.

 Koristite li društvene mreže i zašto?

Društvene mreže uglavnom koristim za virtuelna sijela i fakultetske obaveze.

Odakle interesovanje za Vaš poziv? Je li bilo premišljanja, razmišljanja šta i kako dalje poslije srednje škole? Kako je tekao taj put?

x+y=z

x= Nakon što više nije bilo mjesta za moju obitelj u “Obećanoj zemlji” vraćamo se u Bosnu. Svoje osnovno školsko četverogodišnje obrazovanje završila sam u Osnovnoj školi “15 April” u Čatićima, mjestu gdje sam odrasla i gdje živim s ocem Tomislavom, majkom Angelom i mlađim bratom Lukom. Osnovnu školu završila sam u Osnovnoj školi “Omer Mušić” u Brežanima. Paralelno od sedmog razreda osnovne škole učenica sam i Osnovne muzičke škole Katarina Kosača-Kotromanić na odsjeku za klavir. Nakon završene osnovne škole bez velike vizije i planova za budućnost upisujem Gimnaziju “Muhsin Rizvić” u Kaknju. Nakon završetka trećeg razreda u Gimnaziji “Muhsin Rizvić” u Kaknju, te nakon završene Osnovne muzičke škole za mene kreće novi period u životu.

y= Javlja se ljubav za Muzičkom akademijom. Svjesna da uveliko kasnim s muzičkim obrazovanjem i da nemam dovoljno znanja za prijemni ispit na Muzičkoj akademiji, odlazim u Žepče. Po nagovoru profesora upisujem prvi razred Srednje muzičke škole Katarina Kosača- Kotromanić, na odsjeku za klavir i solo pjevanje te nastavljam svoje gimnazijsko obrazovanje u Srednjoj mješovitoj školi Gimnazija u Žepču. Sa sjajem u očima i velikom željom za učenjem podijelila sam s profesorima svoj san, upisati Muzičku akademiju. Njihov sarkazam, ironija i bezbrojne uvrede ubijale su u meni samopouzdanje ali istovremeno budile u meni veliki inat. 2016. godine završavam srednjoškolsko obrazovanje u Srednjoj mješovitoj školi Gimnazija, te prvi razred Srednje muzičke škole Katarina Kosača- Kotromanić, u Žepču. Iste godine upisujem Muzičku akademiju na odsjeku za Muzičku teoriju i pedagogiju.

z=?

Možete li nam reći nešto o početcima, kako se javila ljubav prema fakultetu koji pohađate ili koji ste završili?

Glavni pokretači za studij na Muzičkoj akademiji, kao i za studij na Akademiji scenskih umjetnosti su: STRAST I LJUBAV!

Koliko je bilo potrebno ulaganja i odricanja da biste postigli odlične rezultate na Fakultetu?

Da mi je neko prije četiri godine, na prijemnom ispitu, rekao da ću biti jedna od 46 dobitnica i dobitnika Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, ne bih mu vjerovala. Još manje da ću iz kuhinje u papučama i pidžami preko zoom platforme gledati svečanu promociju diplomanata i magistranata. Sada, nakon ove kratko – duge, sretno – tužne, radno – lijene, i grivo – stresne četiri godine ​PONOSNA​ sam na sebe.

Ljudi često zbog neznanja i ljenosti neće da izraze ono što ne znaju podcjenjuju Muzičku akademiju, ali i druge akademije. Kroz svoje četverogodišnje obrazovanje na Muzičkoj akademiji položila sam preko 80 ispita. Sigurno da su ulaganja i odricanja bila velika. Ponekad se odrekneš sna, ponekad kafe s kolegama, ponekad svirki i izlaska, ponekad obitelji, pretrpe se i brojne uvrede i loš odnos kolega. Muzičari su sujetni i zavidni ljudi.

Vaša životna vodilja i podrška?

Najveća podrška i stalna konstanta u životu je moja obitelji: TATA TOMISLAV, MAMA ANGELA, BRAT JOSIP I BRAT LUKA! Pored neizmjerne ljubavi, razumijevanja, podrške i debelih živaca za sve moje zahtjeve obitelj mi je pružala ali i dalje pruža  finansijsku pomoć.

Najveci motiv za postignuti uspjeh bili su profesori iz Muzičke škole koji su mi govorili da nikad neću upisati Muzičku akademiju. Hvala im! 🙂

Koja je tajna Vašeg uspjeha i šta biste savjetovali sadašnjim studentima?

Tajnu za uspjeh nemam. Svaka studentica i student trebaju svoju tajnu. Mislim da mi često mislimo kako će stvari doći same od sebe ili kako nas nešto slijeduje. Ništa ne dolazi samo od sebe i ništa nas ne slijeduje! Slijeduje nam samo ono za šta smo se izborili i što znamo vješto i brižno čuvati.

Kakve su Vaše poruke mladima i planovi?

Da ne vole sve što vole mladi. 

Da li ste razmišljali o odlasku iz BIH ili vidite perspektivu ovdje u matičnoj državi?

Ne planiram napustiti svoju domovinu! Iako, svjesna da se konstantno borim sa (ne)vidljivim neprijateljem – strahom. Bosna je zemlja neimaštine, korupcije i straha u kojoj svako ima nekoga, a taj neko zna nekog drugog, a taj drugi ima prijateljicu – ​štelu. ​Znanje je sloboda! Što više znate sigurnije koračate ovom zemljom, što sigurnije koračate veče su šanse za samoostvarenjem.

Kako vidite sebe u budućnosti?

U Septembru, prošle godine, upisala sam odsjek za glumu na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi prof. Senada Bašića. Akademija je moja bliža budućnost i sadašnja staza kojom koračam.

Volite li politiku?

Mislim da svaki homo sapiens mora imati jasan i otvoren i kritički stav prema vlasti i vladajućima. Vidite, političari često svojataju i podrazumijevaju umjetnike, iako izbjegavam korisitit tu riječ. Ne smatram za sebe da sam umjetnik. Trudim se to postati. Zadatak umjetnika jeste da se distancira od političara i svakog pokušaja manipulacije, te da iste konstanto propituje i kritizira.

Damir Avdić ima sjajno rjesenje:

Poruka za kraj?

POZIV PORTALA KAKANJINFO.COM – POŠALJITE SVOJU PRIČU, PODIJELITE USPJEH!

Mi im ovom prilikom iskreno Čestitamo, i pozivamo roditelje i nastavno osoblje škola, sve uspješne osnovce, srednjoškolce, studente, doktore i magistre da nam se pridruže u ovom projektu i promociji naših uspješnih sugrađana kako u Kaknju tako i u drugim gradovima BIH, i u dijaspori, od uspješnih sportista i učenika da nam se slobodno jave na email [email protected] ili [email protected] sa svojom pričom.

Kakanjinfo