KAKANJKA RUČNO PERE VEŠ i SUĐE na livadi,snijegu! GLEDATELJI pomogli i platili projekat započete kuće i iskop temelja

PROJEKAT KUĆE PLATILI KAKANJSKI BAJRAKTARI, gradnja može početi nakon Rješenja iz Općine

Naime, nakon objave naše priče, Suvadisovu porodicu su prvi obišli uradili članovi iz kakanjskog kluba BAJRAKTAR Kakanj i kao hediju platili projekat kuće a dodatno su obezbijedili sredstva za iskop temelja buduće kuće.

Naime, još se prema riječima Suvadisa čeka samo rješenje iz Općine za gradnju i izgradnja može početi. Nakon videopriče na našem kanalu javili su se i neki gledatelji sa pitanjem za broj žiroračuna kako bi solidarno pomogli. Tako smo i objavili u ovom videu a ne smijemo zaboraviti da su u ovoj akciji učestvovali i kakanjski Rudari sa pogona “HALJINIĆI”.

Kako smo saznali, Suvadisova majka i supruga cijeli život u lavoru i kadici na avliji i ljeti i zimi veš peru na ruke. Supruga je navikla i dodaje nam tiho da natovari veš na kolica i vozi blizu tople termalne vode na Tičiće udaljene preko 100 metara od kuće kako bi oprala. Zvuči prosto nevjerovatno a vidno je da su joj ruke ispucale, natekle i promrzle posebno u zimskom periodu kada je minus, ali veli daće Bog da i oni naprave svoju kuću i da imaju banju s vodom. Ovako kaže ni ova tuđa kuća nikada nije imala vodu pa iako je mogla imati veš mašinu ne bi ni bila korisna jer je ne može koristiti. Bez vode, nema ni mašina šta radit. “Ja bi opet poslije veš mašine oprala”

PETOROČLANA PORODICA ČITAV ŽIVOT IZBJEGLICE, PODSTANARI: SABR”O SAM ZA ZEMLJU, ZA KUĆU NEMAMO, IMAMO SVOJE KOZE A SAD I KRAVU, FALA BOGU GLADNI NISMO Kako saznajemo njihovo porijeklo je iz Sokoca kada su kao izbjeglice odmah poslije rata doselili u Kakanj, ostali I danas ovdje žive kao podstanari.

U mjestu Tičići blizu termalne vode kod Kaknja živi porodica Delić. Još od 1996.godine., tada momčić od 12.godina Suvadis sa svojom starom majkom dolazi u Kakanj. Osim njih dvoje sada ima suprugu I dvoje djece, ukupno petoro u kući. Zajedno žive u kući koju mu je dao na korištenje vlasnik pravoslavac a koju odnedavno putem oglasa I prodaje. Obzirom da je za Suvadisovu porodicu cijena previsoka I da nema sredstva za tu zemlju I kuću u kojoj je skoro tri decenije živi, nema stalni posao, shvatio je da će s prodajom morati da iseli. U međuvremenu Suvadis je u blizini kupio komad zemlje na kojoj bi mogao da napravi sebi I porodici krov nad glavom, međutim kako kaže ni kredit ne moće podić da bi mu se želja ostvarila jer nema stalni posao.

SVE RADI, NE BOJI SE POSLA POSLIJE ODRAĐENE ŠIKTE U FIRMI U ŠUMU SA SVOJIM KOZAMA Suvadisa iz Kaknja svi znaju da je marljiv I čestit insan. Od građevine, privatnih jama I iskopa ćumura do koševine trave, ispomoći u bilo koje vrijeme I bilo kad tu je da zaradi. Uvijek je vrijedno radio I borio se za svaki komad hljeba kako bi prehranio, obukao I, školovao I liječio svoju porodicu. Svojevremeno je vozio, vadio I preprodavao I ugalj iz obližnje jame, međutim odustao je kada mu je rečeno da bi ga prijave I kazne mogle odvesti u zatvor. Shvatio je da ne vrijedi da sebi na vrat navuče I taj problem te je odustao od iskopa I prodaje uglja već duže vrijeme a uspio je sebi pronaći novi posao koji već više od godinu dana radi s privremenim rješenjem.

KUĆA GDJE ŽIVE NA PRODAJU – USPIO DA SAKUPI PARE ZA KOMAD ZEMLJE ALI NE I DA GRADI Obzirom da sadašnji vlasnik već neko vrijeme putem oglasa prodaje kuću u kojoj Suvadis godinama stanuje s porodicom, sadašnja cijena je za Suvadia previsoka a kako kaže nemoguće je I sabrat tolike pare. Ističe da je sakupio dio I od preprodaje hajvana I da j je u međuvremenu kupio zemlju koja je udaljena oko 500 metara od mjesta gdje trenutno živi. Kako smo saznali u međuvremenu je uspio da nešto od prodaje hajvana I zaradi, da plati neke potrebne papire za dozvole ali ne I sve koji su potrebni do početka gradnje a od plate ne može ništ.

Išao kaže da proba da podigne za izgradnju barem do ploče, ali ne daju mu pare ni u jednoj banci obzirom da je rješenje u firmi gdje radi privremeno. “Pokušavam da barem krenem s izgradnjom I da pronađem neko rješenje prije nego bi neko kupio kuću u kojoj trenutno stanujemo jer bi morao da iselim.

Tvrdi da je ovaj dio zemlje koji je nedavno kupio pogodan za njega da jer se bavi uzgojem stoke ali i poljoprivredom. Tako bi mogao da sebi I svojoj porodici konačno obezbijedi život dostojan čovjeka, svoj krov nad glavom. “Pa I do ploče barem da imamo sobu, ja bi bio zadovoljan”, kaže nam ovaj vrijedni I iskreni insan na kojem se vidi da se čitav život bori I da ga život nije mazio.

Suvadis nam je ispričao svoj životni put ali sada bi mu dobro došla pomoć pri izgradnji koliko toliko jer kako kaže, ne zna kad se može pojaviti kupac ove kuće gdje sad žive a onda će morati I pod vedro nebo.

Ukoliko bi neko želio da ostvari kontakt s ovom porodicom I da ih pomogne u izgradnji kuće broj telefona je ‘ 387 62 152 868 I BROJ RAČUNA U VIDEU Adresa: Tičići. 72240 Kakanj