KAKANJKA SAFETA DELIBAŠIĆ U 60. GODINI POSTALA HAFIZA KUR’ANA ČASNOG – UZ ALLAHOVU POMOĆ, USTRAJNOST, TRUD I RAD SVE JE MOGUĆE

Safeta Delibašić rođ. Sarajlić, rođena 20.12.1963. godine u selu Vražići, općina Čelić. Udata je, majka četiri sina i nana petero unučadi.

Muhafiza Nermina Ćuprija kaže kako nema riječi kojima bi dovoljno pohvalila hafizu Safetu, njen trud i rad, a posebno njenu ustrajnost u učenju uz sve teškoće koje donose hafizine godine.

Posebna je priča o dolasku iz drugog grada punih 7 godina i to ranim jutrom prije nego što dođu učenice iz obližnjih stanova oko Bejana.

  • Velika je to požrtvovanost i odricanje a posebno primjer svima nama kojima su mjesta za sticanje znanje jako blizu – kazala je hfz Nermina Ćuprija.

Hafiza Safeta i njena muhafiza su pomno čuvale tajnu da se bliži kraj njenog hifza. Znao je to samo hafizin muž, Hasib, koji je bio velika podrška svojoj hafizi, kako fizički, pomažući joj u svemu što može, tako i moralno govoreći: “Samo ti idi i uči, možeš ti to uz Allahovu pomoć.”

Hafiza Safeta kaže: “Uzvišeni Allah me počastio blagodati učenja hifza u godinama kad to nije uobičajeno. Sve je počelo mojom velikom željom da napamet naučim suru El – Bakara. Prve ajete ove sure, a kasnije i cijelu suru sam naučila kod hafize Alme Karzić u Udruženju “Dar” u Kaknju. Na njenu preporuku, svoje učenje nastavljam dalje i tako počinje moj put hifza.

2013. godine zajedno sa hafizom Almom i još dvije prijateljice iz Kaknja dolazim u Bejan sa znanjem od četiri i po džuza. Svaki naš dolazak bio je velika motivacija gdje bi u Bejanu napunile svoje baterije što bi nas držalo do narednog dolaska.

Uvijek se rado sjetim tople dobrodošlice muallime hfz. Nermine i sestara u grupi.

Još uvijek pamtim dan kada me muallima nazvala kući i uputila pohvale za moje učenje. Do samog kraja bila mi je velika podrška. Vođena ogromnom željom i ustrajnošću, uz brojne svakodnevne obaveze i brigu o porodici, ali i stoci koju smo tada imali, te radu na njivi, a kasnije i čuvanje unučića, nisam posustala. Čak mi ni moje godine nisu bile prepreka. Ja, zaista, nikada nisam pomislila da odustanem.

Polahko sam, malo po malo, sve ove godine strpljivo učila i sa svakom naučenom stranicom bila bliže svom cilju – da postanem hafiza Časnog Kur’ana.

Neizmijerno sam zahvalna Gospodaru što sam Uz Njegovu pomoć, u ovom mubarek mjesecu, svoje učenje privela kraju.

  • Allah mi je Kur’anom podario bogatstvo koje ne bih mijenjala ni za kakva bogatstva ovog dunjaluka – kazala je nova Kakanjska hafiza Safeta Delibašić.

Čestitamo hafizi Safeti Delibašić na tituli hafize, prenosi Hanuma.ba.