“Kakanjski dani 2016” nude još jedan novi sadržaj za ljubitelje adrenalina: Paintball

maxresdefault

U okviru Kulturno-sportske manifestacije “Kakanjski dani”, u  četvrtak 4.8.2016. godine, sa početkom u16:00 sati, na sportskom poligonu iza zgrade pošte (Park prijateljstva), bit će upriličen paintball turnir. Na turniru mogu učestvovati sve zainteresirane osobe starije od 14 godina. Prijave ekipa se mogu izvršiti na broj 032/771-927 ili u prostorijama Javne ustanove Kulturno – sportski centar Kakanj svakog radnog dana od  7:30 do 15:30, a najkasnije do 3.8.(srijeda) do 15:30 h. Broj ekipa je ograničen.

Paintball je igra i sport u kojem se takmiče igrači u ekipi ili pojedinačno. Cilj igre je eliminisati protivnike tako da ih pogodite kuglicama koje u sebi sadrže boju iz posebne puške zvane Paintball Marker. Historija paintballa počinje u Americi i to tridesetak godina unazad. Danas je jedan od najpopularnijih i najuzbudljivijih ekstremnih sportova koji se igra u preko 70 zemalja širom svijeta. Igraju ga milioni muškaraca i žena svih životnih dobi i stilova. Igranje ove igre oslobođa od svakodnevnih briga i stresa, te je ujedno i dobra rekreacija. Ona također jača duh i karakter pojedinaca, gradi im samopouzdanje i razvija samoinicijativu, uči ih timskom radu.

Ključ uspjeha u igri je inteligencija i timski rad, snaga uopće nije bitna, već samo dobro taktiziranje i odlučnost ekipe, a mali procenat igra brzina i spretnost. Princip igre je da dva tima od po tri igrača ulaze u igralište pri čemu svaki tim zauzima svoju stranu igrališta. Igra započinje na sučev znak. Cilj igre je eliminirati protivnički tim. Za igranje paintballa potrebna je odgovarajuća oprema koja se sastoji od markera (sportska puška), zaštitne maske, zaštitinog prsluka, kombinezona sa zaštitom za vrat i potiljak, zaštitne rukavice, spremnika za kuglice, boce s plinom i kuglica s bojom.

Kompletna oprema je profesionalna paintball oprema. Ekipu čine tri igrača. Svim učesnicima turnira od strane stručnih lica koja će ujedno biti i sudije turnira će biti detaljno objašnjena pravila igre i ponašanja, te pravilno i sigurno korištenje opreme. Zaštitna mreža kojom će biti ograđen teren će omogućiti posjetiocima sigurno i neometano gledanje čitavog turnira.

OPĆINA KAKANJ