Kakanjski kopači u šezdesetšestoj godišnjici prvog radničkog savjeta Rudnika: Crno-zlatna praksa Rudnika

 

unnamed

Kakanjski rudari kao I uvijek gordo I dostojanstveno su na svečan način obilježili “crno-zlatni“ dan, koji obilježava šezdesetšestu godišnjicu prvog radničkog savjeta Rudnika. Datum I godine su to historijske a značaj prelazi okvire zajednice, države, Rudnika pa I šire. U zgradi, u kojoj se nalazi Muzejska rudarska zbirka, tačno 12.januara 1950.godine održana je sjednica prvog Radničkog savjeta.

Prvi u bivšoj republici I među prvima u bivšoj Jugoslaviji. Za ovaj datum se vežu mnoga sjećanja od kojih su I danas dan mnoga svježa. Tog burnog vremena, u kome se vodila žestoka “radnička bitka”, na raznovrsnim područjima rada a sve u cilju boljeg življenja. Te, široke puteve, u ostvarenju ciljeva I želja čovjeka počelo je da krči samoupravljanje, istovremeno odlučivanje I rad, afirmacija I sloboda čovjeka da svoje stvaralačke vještine I potencijale iskoristi u rad I da ti rezultati budu njegovo mjerilo.

O značaju osnivanja Radničkog savjeta u Rudniku, o razvoju ovog kolektiva I njegovih samoupravnih odnosa mogli bi se napisati doktorati. Uglavnom, od samog početka u Rudniku su vođene I dobijane mnoge bitke I vršeni su veliki napori. Oduvijek su njegovane I brižno čuvane sve tradicije rudarske revolucionarnosti I ljudske solidarnosti.

Taj pređeni put nikada nije bio lak I hljeb sa sedam kora, nikad toliko težak da rudari posustanu. Rudari su istrajali u svojim htijenjima I danas je Rudnik postao ogroman I snažan kolektiv.

U dubokim crnim hodnicima I jamama, se iz godine u godinu kopaju I izvoze rekordne tone uglja, usavršavaju standardi, sistemi, društveno-ekonomski odnosi I obogaćuje znanjem matični kadar. I na kraju, Rudari uvijek poručuju “Sretno”,

I ni trunke ne sumnjamo da će svakodnevno uložiti maksimalne napore na izvršavanju svih zadataka koje im društvo donese, postavlja I očekuje a to “kopači” mogu I hoće. U čast ovog značajnog datuma naše novije historije, da se prisjetimo.

KAKANJINFO.COM