Kakanjski planinari na Bočici obilježavaju dva jubileja

Skoro 200 planinara iz 15 planinarskih društava jučer je počelo dvodnevno obilježavanje 60 godina od osnivanja Planinarskog društva Bobovac i 30 godina od otvaranja planinarskog doma Bočica a koje se održava i danas. Na otvaranju ovog događaja bilo je svečano i spontano uz pozdravne riječi domaćina, gostiju i načelnika Općine Kakanj Nermina Mandre.

Obilježavanje jubileja počelo je jutarnjim aktivnostima kada su dvije velike mješovite grupe krenule na dvije kaklanjske, jubilarne planinarske staze. Prva i veće grupa planinara iz desetak društava jubileje je obilježila prolazeći stazu od Kraljeve Sutjeske, preko kraljevskog Bobovca, Kopijara, Nažbilja i Lipnice do Bočice. Druga mješovita planinarska grupa obišla je stazu Bočica-Gradina-Bočica. Sa Gradine se uživali u pogledu na dolinu Zgošće i Kaknja.

Tokom  prvih poslijepodnevnih sati svi prisutni su odmarali u prirodnom i lijepo uređenom prostoru u i oko planinarskog doma Bočica. Poslužen je i tradicionalni ručak – pasulj na planinarski način.

Nešto iza petnaest sati uslijedilo je otvaranje dvodnevno manifestacije. Poslije intoniranja himne BiH,  odata je počast za sve poginule i umrle planinare. Onda je  dobrodošlicu planinarkama i planinarima poželio predsjednik Skupštine PD Bobovac Kakaknj mr.sci. Dino Tica. Podsjetio je na značajne datume i događaje iz bogate prošlosti Društva.

Sve prisutne u ime Saveza planinara Federacije BiH pozdravio je Sinan Gluhić, koji je inače i predsjednik Planinarskog društva „Čolan“ iz Zenice. Sve prisutne pozdravio je i Filip Balić u ime Hrvatskog planinarskog društva „Malačka“ iz Kaštel Starog (Dalmacija-Republika Hrvatska). Domaćinima  je uručio domaće proizvode iz Kaštela – maslinovo ulje i inćune.

Sa planinarima koji su se okupili na Bočici družio se i načelnik Općine Kakaknj Nermin Mandra. Na poziv domaćina otvorio je ovo  dvodnevno druženje  planinara iz 15 društava koji su ovdje stigli iz  Zenice, Lukavca, Srebrenika, Sarajeva, Kaštel Starog, Kladnja, Tuzle… Pri  tome je  istakao da je već godinama i sam  član kakanjskog planinarskog društva.

“Planinari su promotori, zaštitnici i najveći i na terenu najprisutniji realizatori univerzalne i svevremene ideje i postulata o potrebi zaštite i unapređenja čovjekove okoline. Zbog toga je ovaj jubilej i ovaj skup prava prilika da svi zajedno pošaljemo poruku, apel, molbu, svim ljudima da se svakodnevno što više razmišlja i radi, svako u svom neposrednom okruženju i prema svojim mogućnostima, na zaštiti prirode, zbog ovovremenih generacija, a posebno generacija koje dolaze”, rekao je u izjavi za medije načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Nakon otvranja manifestacije uslijedila su sportska nadmetanja u mini nogometu, odbojci za žene i muške,šahu, ronjenju u bazenu, skoku u dalj, preciznom šutiranju i bacanju kamena sa ramena.

U večernjim satima programski sadržaji su bili prezentacije i predavanja, te planinarsko sijelo. Za nedjelju je planirana Kotlićijada, podjela zahvalnica  društvima, zatvaranje manifestacije i ispraćaj gostiju.