Kakanjski polaznici Škole hifza u posjeti Sarajevu

Januar je mjesec koji svake godine predstavlja dane odmora za sve učenike osnovnih i srednjih škola. To su dani kada učenici odmaraju u zasluženom raspustu i koriste priliku da odu kod rodbine u goste, posjete izletišta i uživaju u zimskim radostima poput sankanja, skijanja, grudvanja i td.

Ove godine snježni pokrivač je upotpunio čaroliju raspusta i svi učenici, zaista, imaju razloga za sreću jer mogu da se bezbrižno prepuste odmoru tokom zimskog raspusta.Postoje i oni učenici koji raspust koriste da, pored odmora i zabave, pročitaju poneku knjigu, učestvuju u nekim edukativnim sekcijama, pohađaju kurseve i sl.Takvi učenici su i polaznici Škole hifza, Medžlisa IZ-e Kakanj, koji nisu prekidali nastavu niti jednog dana. Možemo posvjedočiti da su ovi učenici, zapravo, pojačali svoju aktivnost učenja Kur’ana u ovim danima kada imaju više slobodnog vremena.

Škola hifza, MIZ Kakanj broji 66 polaznika i oni su podijeljeni u nekoliko grupa koje vode hafiz iz Turske, Ibrahim Alparslan i Džemil ef. Gadžun. Ova dva muhaffiza, svaki na svoj način, redovno stimulušu polaznike Škole hifza različitim poklonima, nagradama, izletima i na drugi način.

Posljednji u nizu vannastavnih aktivnosti Škole hifza MIZ Kakanj, upriličena je u nedjelju, 10.01.2021. godine. Toga dana grupa od dvadesetak polaznika, zajedno sa svojim muhafizom, hfz. Ibrahimom Alparslanom, imali su jednodnevni izlet u Sarajevo.Ovaj izlet bio je edukativno-rekreativne prirode. Polaznici Škole hifza su posjetili Begovu džamiju gdje su klanjali podne namaz, zatim prošetali po Baščaršiji te žičarom izašli na Trebević gdje su se okrijepili čajem i kahvom te uživali u prelijepoj vožnji i još ljepšem pogledu na šeher Sarajevo.

Poslije su otišli na Ilidžu gdje ih je u restoranu Turkuaz, ugostio dr. Junus Keleš, direktor iz Turske ambasade zajedno sa koordinatorom za vjerska pitanja Gokhan Aksam, koji su se obratili polaznicima i podijelili im određene poklone.

Vrijedno je spomenuti da među polaznicima ima njih šest koji su završili učenje cijelog Kur’ana i u fazi su ponavljanja i pripremanja za izlazak pred komisiju.Molimo Uzvišenog da im podari što skoriji završetak učenja hifza kao i ostalim polaznicima a donatorima ispred Turske ambasade ali i drugima svako dobro i nagradu na oba svijeta.

Koordinator Škole hifza MIZ Kakanj: mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić