Kakanjski rudari krenuli na mirni protest pred Federalnu Vladu

Nakon što je rano jutros Rudarska glazba prodefilovala i odsvirala jutarnju budnicu i prvomajski uranak a što je ispratila nekolicina građana, više od 50 kakanjskih rudara su se organizovano uputili na mirni protest pred Federalnu Vladu.

“Mi tražimo da se eventualni višak, kod nas u Sindikatu ne postoji, da se zbrine na socijalno prihvatljiv način ili , kao 2003. i 2004.godine u Elektroprivredi BiH”, istakao je za portal Kakanjinfo prije polaska Abdel Fazlić, predsjednik Sindikata RMU Kakanj.

Naime, program reorganizacije rudnika u Federaciji BiH je u krizi. U međuvremenu je predložena sistematizacija radnih mjesta koja nema podršku Sindikata. Prema ranijim najavama iz Federalne vlade, oko 2.200 radnika je višak u sedam rudnika koliko ih posluje u Koncernu Elektroprivrede.

Predložena sistematizacija, koju su u okviru programa restrukturiranja rudnika u Federaciji uradili predstavnici Elektroprivrede i uprava rudnika koji posluju u njenom koncernu, nema podršku Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji. Predstavnici sindikata jednoglasno su zauzeli stav od kojeg, kako navode, neće odustati.

Prema predloženoj sistematizaciji oko 2.200 radnika u sedam rudnika je višak, odnosno nisu predviđeni u sistematizovanim radnim mjestima. Od ovog broja u Rudniku mrkog uglja Kakanj čak 500 radnika nije obuhvaćeno novom sistematizacijom.

Kakanjinfo