Kako su crteži iz 1906. predvidjeli našu budućnost: Koliko su moderne tehnologije razdvojile ljude!

Mi smo svjedoci svakodnevnice u kojoj u ovim savremenom društvu često se mogu čuti kritike da je tehnologija otuđila ljude i da više vremena provode sa svojim pametnim telefonima i računarima nego sa drugim osobama.

Da ovaj strah nije došao tek jučer i da je nov pokazuju crteži iz 1906. godine.

b_160929144

Naime, poznati satirični britanski časopis “Punch” na svojoj web stranici objavio je veliku količinu viktorijanskih crteža koji pokazuju koliko je zapravo čovječanstvo povezano, bez obzira na protekle godine.

Magazin je objavljivan od 1841. do 2002. godine, a neki crteži objavljeni tada bi uz nekoliko prepravki mogli biti aktuelni i danas. Takav je i crtež koji opisuje utjecaj razvoja novih tehnologija na međuljudske odnose, naslovljen kao “Prognoze za 1907”.

Crtež prikazuje dvije figure, žensku i mušku. Sjede blizu jedno drugom, ali ne komuniciraju. Umjesto toga, oboje su koncentrisani na svoje telegrafe, žena prima “ljubavnu poruku”, dok se muškarac bavi “rezultatima utrka”.

Kada bi se telegraf zamijenio pametnim telefonom, a scena se umjesto u Hyde Parku odvijala u nekom baru ili kafiću, dobila bi se vrlo vjerodostojna slika savremenih međuljudskih odnosa i distance koju je moderna tehnologija stvorila među ljudima.