Kantonalnim novcem se finansira rad Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali ne i kakanjska pozorišna djelatnost, ZDK finansira i tri muzeja, ali ne i Muzej Kaknja

Od 12 općina Zeničko-dobojskog kantona najveća izdvajanja za kulturu u odnosu na svoj budžet ima Općina Kakanj – 3,60% ili 851.204 KM.

ZDK je u 2017.godini planirao za oblast kulture 3.557.140KM odnosno 1,14%.  U ovoj stavci veliki dio sredstava se odnosi na izdvajanje za Bosansko narodno pozorište Zenica, što znači da se djelatnost ove ustanove finansira iz kantonalnih budžetskih sredstava, i to tako traje godinama, baš kao što se kantonalnim novcem finansira i djelatnost tri muzeja na području ZDK.

Kakanjska pozorišna djelatnost, za razliku od Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, se ne finansira kantonalnim novcem, ni manjim ni većim dijelom, već budžetskim novcem Općine Kakanj.

Među tri muzeja na području ZDK koji se finansiraju kantonalnim novcem nema kakanjskog muzeja. Baš kao i pozorišnu djelatnost, Kakanj sam finansira i djelatnost Muzeja Kaknja.

A  i Kakanj u velikoj mjeri puni kantonalnu budžetsku kasu!

Foto: Dom kulture Kakanj