Katastrofalno stanje u Kantonalnoj bolnici Zenica: Hiljadu pacijenata na listi čekanja!!!

kbzzenica

Zbog kvara aparata za magnetnu rezonancu u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ veliki broj pacijenata čeka na preglede. Popravak aparata traje mjesecima zbog čega pacijenti iznova moraju raditi medicinske nalaze, što im stvara dodatne troškove.

Magnetna rezonanca u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ nije u funkciji od maja ove godine. Zbog kvara, na listi čekanja za pregled magnetnom rezonancom trenutno je hiljadu pacijenata.

Ekrem Ramić iz Visokog dvije godine čeka na snimanje kičme magnetnom rezonancom u ovoj bolnici. U 2015. godini, također zbog kvara, aparat nije bio u funkciji tri mjeseca. Tada je Ramiću rečeno da su zbog kvara na aparatu pomjereni svi termini za pregled.

Ramić kaže da su mu, iako je čekao godinu dana, iz Bolnice rekli da mora ponovo izvaditi nalaze i dobiti potvrdu za pregled kako bi zakazao novi termin. Iz tog razloga morao je više puta ići iz Visokog u Zenicu, a novi termin mu je zakazan za septembar ove godine.

“Ali, da sam barem uradio, pa ne bi mi bilo krivo što sam hod’o”, kaže Ramić.

Iz Kantonalne bolnice kažu da je popravak aparata u toku, ali nisu naveli koliko će trajati. U prošloj godini popravak je trajao tri mjeseca zbog „složene procedure javne nabavke dijelova i javne nabavke servisiranja aparata“.

Osim kvarova na aparatu za magnetnu rezonancu zenička bolnica ima problem i sa kvarovima na aparatu za ultrazvuk srca. Ovaj aprat nije bio u funkciji pet mjeseci u prošloj godini, što je također uzrokovalo duge liste čekanja.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) je početkom ove godine pisao o listama čekanja za ultrazvuk srca u Kantonalnoj bolnici „Zenica“. Istraživanje je pokazalo da se na ovu pretragu čeka i više od godinu dana i da pojedini pacijenti nikada ne budu pozvani. Za ovu uslugu na kraju prošle godine čekalo je 750 pacijenata.

Osim na pregled magnetnom rezonancom Ekrem Ramić godinu dana čeka i na ultrazvuk srca. Za pregled se naručio u julu prošle godine i, kako kaže, još nije dobio nikakvo obavještenje iz Bolnice.

Ramić ima visok pritisak i otežano diše. Kaže da se teško kreće i brzo zamara.

“Pa, boga mi, sve lošije i lošije, iz dana u dan”, kazao je novinarima CIN-a.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove u Kantonalnoj bolnici „Zenica“ Harun Hodžić je u ranijem razgovoru za CIN rekao da su prioritet hitni pacijenti.

“Ono što je životno ugroženo, odmah ide, normalno. (…) Što kolegij ocijeni da nije hitno, da može čekati, ono čeka”, kazao je Hodžić.

Trenutno se hitni pacijenti za magnetnu rezonancu šalju na Klinički centar u Sarajevu. Plan je da se nakon popravke aparata formiraju dvije smjene kako bi se smanjile liste čekanja. Pacijenti će biti telefonski pozivani prema formiranoj listi čekanja, navode iz Bolnice.

Izvor: CIN