KBZ: Kakanjke prijavite se i uradite besplatnu mamografiju!

KBZ: prijavite se na besplatnu mamografiju i preuzmite informativni letak – Kantonalna bolnica Zenica obavijestila je javnost da se i u zeničkoj bolnici obavljaju besplatni mamografski pregledi u sklopu projekta Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona, i to svakog radnog dana na Odjelu Radiološke dijagnostike KBZ-a.

Narudžbe se mogu vršiti putem telefona: 032 447-265 i 032 447-282.

KAKANJ , DOM ZDRAVLJA 032 460 993

U zdravstvenim ustanovama na području ZDK besplatni mamografski pregledi

Pod sloganom „Izaberi život, pobijedi strah, uradi mamografiju“, u zdravstvenim ustanovama u ZDK ove godine je akcija besplatnih pregleda malignoma dojke mamografskim pregledom za žene u dobi od 50 i više godina.

Uvjeti poziva

Akcija će trajati do kraja ove godine, a provode je Zavod zdravstvenog osiguranja ZDK, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i Ministarstvo zdravstva ZDK u saradnji s javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama u ovom kantonu.

Kako nam je kazala Mirzeta Subašić, direktorica ZZO ZDK, Finansijskim planom Zavoda za 2018. godinu planirana su sredstva Programa skrininga malignoma dojke mamografskim pregledom žena životne dobi iznad 50 godina.

– Nakon provedene procedure potpisani su ugovori sa Kantonalnom bolnicom Zenica, Općom bolnicom Tešanj, te domovima zdravlja Maglaj, Žepče, Olovo i Kakanj i privatnom zdravstvenom ustanovom PZU “Medicom” Zenica, u kojima će se moći obaviti besplatan pregled. Poziv će ostati i dalje otvoren kako bi se mogle prijaviti ustanove koje ispune uvjete poziva, a sve s ciljem pružanja ove usluge što većem broju žena – kazala je Subašić.

Cilj je da svaka žena starija od 50 godina obavi u planiranom intervalu besplatan mamografski preventivni pregled.

Kritična dob

– Mamografskim pregledom dojki žena kritične životne dobi postići će se blagovremeno otkrivanje eventualnih promjena. To umnogome može doprinijeti efikasnijem liječenju i poboljšanju kvaliteta življenja kao i stepena potpunog izlječenja – kazala je Subašić.

Ko obolijeva od raka dojke

Kako je saopćeno iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, od raka dojke najčešće obolijevaju žene iznad 50. godine života, ali u novije vrijeme sve češće obolijevaju i mlađe žene. Također, kako kažu, i muškarci mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.

– Najmanje 30 posto slučajeva završi smrtnim ishodom, dok pregledima koji znače mogućnost ranog otkrivanja u najranijoj fazi promjene dojke izlječenje je stopostotno. Besplatni preventivni pregledi moći će se obaviti uz predočenje ovjerene zdravstvene knjižice – saopćeno je iz INZ-a Zenica