Kemal Mušinbegović (SDA): Zašto, crni direktore, Visoko Ekoenergija angažuje advokate iz Sarajeva, a ne iz Visokog?

Na 7. redovnoj sjednici Gradskog vijeća Grada Visoko koja se održava danas, gradski vijećnik Stranke demokratske akcije Kemal Mušinbegović govorio je o pojedinim tačkama iz izvještaja o radu Javnog preduzeća Visoko Ekoenergija d.o.o. Visoko, u kojima je, kako kaže, našao nepravilnosti.

Istaknuo je da je izvještaj o radu direktora “jako siromašan”, te je onda obradio temu prihoda koji je prikazan u izvještaju.

“Ovdje (u izvještaju) piše da su ukupni prihodi 4,75 miliona KM, rashod nije ni bitan, a dobitak prije oporezivanja 545.209 KM. Na kraju izvještaja je, u jednoj rečenici, jako stidljivo napisano da je dug prema BH Gasu 451.190,34 KM. Riječ je o decembarskoj fakturi, pa mene interesuje šta znači to decembarska faktura?

Ja sam tamo našao u izvještaju nadzornog odbora, koji je napisao bolji izvještaj nego vi direktore, koji ste direktor 365 dana, a sigurno ste oko 250 dana tu u preduzeću, ako odbijemo godišnji odmor, bolovanja i izlaske na kafu, da je to faktura sa datumom 31. 12. 2020. godine. Ne vidim razlog zbog čega ona nije ušla u izvještaj za 2020. godinu. Je l’ to samo da se nama lažno prikaže da ste ostvarili dobiht od 540 hiljada, a ustvari nije ta dobit, nego je riječ o dobiti od oko 90.000. Znači, mi smo prevareni. Ako čitamo nabrzaka mi ćemo svi dići ruku, jeste to je uredno, 540.000 KM dobit, nama drago, mi ćemo to rasporediti. A ustvari nije, ovo je meni čisto lažno predstavljanje. Ne znam kako to druge kolege vide, ali ja sam to tako shvatio, nisam finansista, ali ja to tako vidim”, istaknuo je Mušinbegović.

Također je istaknuo i slučajeve angažiranje određenih advokata iz Sarajeva, koji su kako stoji u izvještaju radili za ovo preduzeće, a koji su angažirani direktnim sporazumom. Mušinbegović je kritikovao to što su advokati iz Sarajeva, a ne iz Visokog.

“Na osnovu jednog ranijeg o angažmanu jednog advokata, odgovorili ste mi da jeste angažiran. Ali nisam znao šta je taj advokat radio za 6.000 KM, u direktnom sporazumu. Kad sam vidio da je direktni sporazum, odmah me zainteresovalo: Šta je bilo crni direktore pa adresa advokata Sarajevo? Što to nije neki visočki advokat? Zašto niste napravili direktno direktni sporazum evo sa našim kolegom Agićem.

Onda me to dovodi u sumnju da neke stvari nisu jasne, zbog čega idemo u Sarajevo po advokata?”, zaključio je Mušinbegović.

Visoko.co.ba/Redakcija