Kladionice ponovo na dnevnom redu: Spreman novi Zakon o igrama na sreću

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću je spreman i mogao bi biti dio dnevnog reda naredne sjednice Vlade FBiH.

Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću uskoro na Vladi FBiH FOTO: ARHIV

Ministarstvo finansija je, saznaje Faktor, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću dostavilo Uredu Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije (EU), te Ministarstvu pravde BiH. Ukoliko Prijedlog dobije podršku, on bi već ove sedmice, tačnije u četvrtak, mogao biti predmet razmatranja na sjednici Vlade FBiH.

Prijedlog vraćen u redovnu proceduru

Podsjećanja radi, Vlada FBiH je još 4. novembra 2016. godine usvojila amandmane na Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koje je dostavila Domu naroda Parlamenta FBiH na razmatranje i eventualno usvajanje po hitnoj proceduri.

Međutim, delegati su većinom glasova odbacili prijedlog Vlade FBiH da izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću budu razmotrene po hitnom postupku, te je tekst vraćen u redovni postupak u formu nacrta.

– Ako ne želite da riješite problem, onda ga odgađate i stavljate u redovnu proceduru i na taj način pogodujete vlasnicima kladionica. Jednostavan je zaključak da su stranke koje to podržavaju sigurno u nekoj igri sa kladioničarima. Nije tajna da je predsjednik FBiH Marinko Čavara primao vlasnike kladionica, da ih je ministrica finansija Jelka Milićević primala – kazao je nakon te sjednica za Faktor Jasenko Tufekčić, potpredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH.

Međutim, usvojen je zaključak prema kojem je Dom naroda zadužio Vladu FBiH da održi javnu raspravu o ovoj temi i najkasnije za 30 dana Domu naroda dostavi Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću.

Zamjerke delegata su se uglavnom odnosile na navodno zanemarivanje socijalnog aspekta igara na sreću, odnosno potrebe definiranja načina na koji se mogu spriječiti ili sanirati negativne socijalne posljedice te djelatnosti.

Od pomenute sjednice Doma naroda je prošlo nešto više od dva mjeseca, a delegati još nisu dobili novi prijedlog iz Ministarstva finansije, na čijem je čelu HDZ-ova ministrica Jelka Milićević. Javna rasprava je okončana 26. januara, a dan ranije je u Sarajevu održana konferencija “Oporezivanje u evropskoj industriji igara na sreću”, na kojoj su priređivači iskazali svoj stav o predloženom načinu oporezivanja igara na sreću. Upravo su finansijski interesi vlasnika kladionica, koji su usko vezani za interese HDZ-a BiH, povod prošlogodišnjih blokada u radu Parlamenta FBiH.

Nove stope oporezivanja

Prema podacima Ministarstva finansija, igrači sportske kladionice u FBiH su u prvih deset mjeseci prošle godine ostvarili ukupno 140 miliona KM dobitaka. Od tog iznosa se 105 miliona KM odnosi na dobitke u iznosu do 100 KM, koji se, prema postojećim zakonskim rješenjima, ne oporezuju.

Ta brojka je za ljubitelje RNG klađenja mnogo viša i iznosi oko 800 miliona KM, a ona također nije podlijegala oporezivanju s obzirom da se na RNG igre trenutno plaća samo mjesečni paušal po mjestu klađenja u iznosu od 300 KM.

Prema važećim zakonskim odredbama se oporezuju jedino dobici viši od 100 KM. Njih je u prvih deset mjeseci prošle godine isplaćeno 36 miliona za sportsko klađenje, te 75 miliona za RNG klađenje, što je mnogo manji iznos u odnosu na onaj koji trenutno ne podliježe oporezivanju. Na taj način je, stoji u analizi Ministarstva finansija, naplaćeno samo 11 miliona KM poreza.

Kako bi se priređivači igara na sreću adekvatno oporezovali, Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, koji je iz Doma naroda vraćen Vladi FBiH na dorađivanje, je predviđao oporezivanje svih dobitaka u sportskim i RNG klađenjima po progresivnim stopama.

Tako bi se dobici od 10 KM do 2.000 KM oporezivali sa deset posto, dobici od 2.000 KM do 8.000 KM po stopi od 15 posto, dobici od 8.000 KM do 100.000 KM po stopi od 20 posto, te dobici iznad 100.000 KM po stopi od 30 posto.

Također je predviđen način i obračun uplate mjesečne naknade za priređivanje igara na sreću putem RNG klađenja, kojim se uvodi naknada za uplate na RNG klađenja u iznosu od pet posto, kao i za sportska klađenja.

Usvajanje ovakvog zakonskog rješenja bi značilo dodatni iznos od 150 do 200 miliona KM na godišnjem nivou za budžet FBiH. S obzirom da definiranje zakonskog rješenja koje bi uredilo ovu oblast traje već gotovo godinu dana, jasno je da njegovo odlaganje ide u prilog vlasnika kladionica koji akumuliraju vlastiti profit nauštrb građana FBiH.