Ko koči gradnju toplovoda koji bi riješio problem zagađenja?!

58624974-d6fc-4b5c-9366-4cef0a0a0a64-toplovod-kakanj-sarajevo-avaz-718x446

Zaustavljen generacijski projekt za Sarajevo i Zenicu

Površne i ishitrene mjere poput „par-nepar“ režima vožnje u Kantonu Sarajevo i veliki bunt javnosti koji je izazvao ovaj potez, ponovo su otvorili pitanje gradnje toplovoda Kakanj – Sarajevo u jednom i Kakanj – Zenica u drugom smjeru. Toplovod bi, kako tvrde eksperti, drastično smanjio aerozagađenje koje je rak-rana Sarajeva i Zenice.

Smanjiti emisiju

 Iako je ideja za gradnju ovog toplovoda stara tri decenije, konkretniji pomaci napravljeni su ulaskom SBB-a u vlast, čiji lider Fahrudin Radončić posebno insistira na gradnji ovog projekta. Radončić je i prekjučer kazao da bi se „na ovaj način moglo zagrijati oko 200.000 domaćinstava, čime bi se znatno smanjila emisija štetnih čestica“. Upravo je lider SBB-a o ovom projektu prošle godine razgovarao s Bakirom Izetbegovićem i premijerima FBiH i KS Fadilom Novalićem i Dinom Konakovićem.

Da je studija izvodljivosti ovog projekta završena, potvrdio je Ejub Džaferović, profesor na Mašinskom fakultetu u Sarajevu i koordinator izrade studije.

prof-ejub-dzaferovic-02-ss

Džaferović: Sada je na redu EPBiH

– Sada je na redu „Elektroprivreda BiH“, kao nosilac projekta. Oni sada trebaju raspisati tender za izradu idejnog projekta. Naša studija pokazala je ekonomsku i društvenu opravdanost gradnje toplovoda – kaže Džaferović.

Ukupni investicioni troškovi za gradnju toplovoda za snabdijevanje toplotnom energijom iz TE Kakanj područja do Sarajeva i glavni grad iznose 229.617.008 KM.

– Najbitnija je činjenica da se toplovod može graditi i bez Bloka 8! Imamo blokove pet i šest, koji su u funkciji i u potpunosti su kogeneracijski. Imamo i Blok 7, koji može isporučiti određenu količinu toplotne energije. Potrebno je izvršiti manje modifikacije na njemu, ali za njih ne treba puno vremena. Vremenom bi sve zamijenio Blok 8, s kojim bismo dobili 600 megavata toplotne energije. Sada imamo na raspolaganju 300 megavata. Toplovod se može graditi odmah, bez gradnje Bloka 8 – dodaje Džaferović.

Da je projekt stopiran, potvrdio je i Bajazit Jašarević (SDA), generalni direktor EPBiH. On je jučer kazao da je „splasnulo interesiranje“ za projekt nakon lokalnih izbora.

bajazit-jasarevic

Jašarević: Splasnulo interesiranje za projekt

– Bavili smo se time, da prezentiramo projekt nivoima vlasti Kaknja, Visokog, Ilijaša, Sarajeva te Zeničko-dobojskog i Sarajevskog kantona. Tu imamo neki zastoj. Do lokalnih izbora vladalo je veliko interesovanje za ovaj projekt – kaže Jašarević.

Načelnik općine Kakanj je Nermin Mandra (SDA), Visokog Amra Babić, donedavna članica SDA, načelnik Ilijaša Akif Fazlić (SDA), premijer Zeničko-dobojskog kantona je Miralem Galijašević (SDA) i Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (SDA), a premijer Federacije Fadil Novalić (SDA).

Ekonomska opravdanost 

I Jašarević je ponovio ovaj da projekt ima svoju ekonomsku i društvenu opravdanost.

– Otvorila su se određena pitanja koja treba riješiti u okviru izrade idejnog projekta gradnje. U planu za 2017. uvrstili smo potrebna finansijska sredstva za izradu idejnog projekta. Sigurno treba sedam-osam mjeseci za njegovu izradu. Za to vrijeme Vlada KS, Vlada ZDK i gradovi između Sarajeva i Kaknja s Vladom Federacije trebaju razmotriti i usvojiti koncept finansiranja tog toplovoda – kaže Jašarević.

Jerlagić za stopiranje optužio plinski lobi

Svojevremeno je i Amer Jerlagić, nekadašnji generalni direktor EPBiH, upozoravao da gradnju toplovoda stopira plinski lobi.

– Nažalost, s njegovom gradnjom moglo se početi paralelno s gradnjom autoputa od Sarajeva prema Zenici, ali i sada se ta greška može ispraviti – kazao je Jerlagić.

(avaz)