Komšić: Rekao sam Izetbegoviću da u Zagrebu neće nikog šarmirati, samo im daje legitimitet

U izjavi na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu, prije polijetanja za Brisel, član Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je kako ne odobrava jučerašnju posjetu Bakira Izetbegovića Zagrebu.

“Zaista mislim da ići u Zagreb premijeru susjedne države i razgovarati o osjetljivim stvarima kao što je Izborni zakon jednostavno nije uredu. Nije ni diplomatski ni pristojno da to Zagreb radi, a ja ne bih išao jer dajem legitimitet da se otvoreno petlja u odnose u BiH”, kazao je Komšić na jedno novinarsko pitanje.

Naveo je i kako je razgovarao sam s Izetbegovićem, a on mu je kazao da treba razgovarati i pratiti neku vrstu prijatelja i u HDZ-u i u vlasti u Zagrebu.

“Rekao sam mu da to nema veze sa šarmom i šarmiranjem, da neće nikog šarmirati. Očigledno je da Hrvatska ima strateško određenje ovako preko HDZ-a i HNS-a drži BiH u podređenom političkom i ekonomskom polažaju”, izjavio je Komšić te kazao kako je Izetbegović je stav iznio jako tvrdo, da izmjene izbornog zakona neće proći, “kontekst je čudan i ja to ne bih radio”.

Kazao je kako je Bakiru Izetbegoviću rekao da u Zagreb ide kao šef stranke, jer za razliku od Hrvatske BiH u Hrvatskoj ne traži političke marionete.

On je kazao da je ovo ružna praksa i da se nada da se neće nastaviti.

“Ako Zagreb nešto želi dobro BiH nek pročita ovih 14 prioriteta EU, tamo piše sve suprotno od njihovog ponašanja”, kazao je on.

Govoreći od ciljevima posjete u Briselu kazao je kako evropski put nije upitan, za razliku od NATO put kojeg neki dovode u pitanja, ali i da ga je iznadio poziv. Najavio je još jednu posjetu članova Predsjedništva Briselu 9. oktobru, kad će se susresti s Charles Michelom.

“Napredak postoji, mislim da se moglo više. Vjerovatno će se reći da trebamo krenuti brže, a očekuje se novi zakon o javnim nabavkama, zakon u VSTV-u, …, i to je lakši set pitanja, a teži je izmjene ustava, provedbe presuda. I sami znate koliko je to teško i koliko to u ovom trenutku izgleda kao nemoguća misija”, kazao je on.