Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti, Donald Trump čestitao godišnjicu

Kosovo slavi 10 godina nezavisnosti (VIDEO) Kosovo danas i sutra slavi desetu godišnjicu proglašenja nezavisnosti odlukom svoje Skupštine 17. februara 2008. godine.

Danas su svečana sjednica Vlade, ulični nastupi dječijih i folklornih ansambala u Prištini, izložba u Nacionalnoj biblioteci Kosova, a uveče, na Trgu Skenderbega, koncert svjetski poznate pjevačice porijeklom s Kosova, Rite Ore.

Sutra, u nedjelju, održaće se konferencija “Decenija nezavisnosti”, a potom, u podne, svečana sjednica Skupštine Kosova, poslije koje će biti parada Bezbjednosnih snaga i Policije, i zatim prijem za domaće zvaničnike, strane goste i diplomatski kor, koji će prirediti predsjednik Kosova Hashim Thaçi.

Među prvima, desetu godišnjicu nezavisnosti predsjedniku Hashimu Thaçiju čestitao je predsjednik SAD Donald Trump, dok su mu šef nemačke diplomatije Sigmar Gabriel i predsjednik Slovenije Borut Pahor poručili da će njihove vlade učiniti sve da nezavisnost Kosova prizna i preostalih pet zemalja EU koje to nisu učinile – Španija, Rumunija, Kipar, Grčka i Slovačka.

Po spisku na portalu Kosova, 117 država ga je priznalo do danas, ali brojke su sporne jer su sa spiska skinuti Uganda i Nigerija, a Surinam i Gvineja Bisao su nedavno povukli odluke o priznanju. Najnovije priznanje je stiglo u četvrtak, s Barbadosa. Iako Kosovo obilježava 10 godina nezavisnosti, Srbija ga smatra svojim neotuđivim dijelom. Od marta 2011. u cilju normalizacije odnosa Beograda i Prištine u Briselu se vodi dijalog koji bi trebalo da se završi pravno obavezujućim dokumentom dviju strana o tome.

Aprila 2013. je potpisan Briselski sporazum dviju strana, ali Priština nije ispunila njegov glavni dio – formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, dok je Beograd ispunio sve svoje obaveze preuzete u dijalogu.

Odnosi s Kosovom su i predmet Poglavlja 35 pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji kojoj Kosovo takođe teži. Kosovo je u proteklih deset godina primljeno u niz međunarodnih organizacija, a pod svojom zastavom upravo učestvuje na 23. Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

(Inf-ks.net)