Krizni Štab: Epidemiološka situacija u ZDK-u pogoršana

Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) dr. Adnan Jupić izjavio je da je u tom kantonu u posljednje dvije sedmice došlo do povećanja broja oboljelih od koronavirusa i pogoršanja epidemiološke situacije.

– Epidemiološka situacija u ZDK-u je u pogoršanju i nije stabilna, ali sam uvjeren da zdravstveni sektor može odgovoriti svim zahtjevima – rekao je Jupić nakon današnje sjednice Kriznog štaba, navodeći da se sedmično dijagnostikuje oko 200 novozaraženih.

Koronavirusom zaraženo je šest anesteziologa u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ), zbog čega je u toj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u ZDK-u obustavljen hladni operativni program.

Jupić je dodao da proteklih sedam mjeseci nije bilo tako obimnog prodora virusa u pojedine odjele KBZ-a i Opće bolnice Tešanj, te da su zaraženi anesteziolozi stabilnog zdravstvenog stanja.

– U ovom periodu smo imali veliku solidarnost ostalih zdravstvenih radnika, prvenstveno ostalih anesteziologa, koji su preuzeli njihove radne zadatke, a mi smo morali ići na ukidanje hladnog operativnog programa. Nadam se da ćemo povratkom ovih kolega operativni program ponovo staviti u funkciju, koja dugo neće biti kakva je bila u normalnom periodu, ali će biti što bliže tome – rekao je Jupić.

Dodao je da još nije tražena pomoć drugih zdravstvenih centara, ali da će zdravstveni sistem ZDK-a imati adekvatan odgovor ako to bude potrebno.

Jupić je istakao da se nastava u osnovnim i srednjim školama zasad odvija prema planu, te da su Krizni štab i Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica napravili protokole koji bi trebali spriječiti pojavu infekcije u školama.

– Na školama, prosvjetnim radnicima, učenicima i roditeljima je da se pridržavaju propisanih mjera i apsolutno sam siguran da ako se pojave slučajevi zaraze u školama, to neće biti enorman porast broja oboljelih i da će se nastava i dalje održavati – rekao je Jupić.

Najavio je da će Krizni štab putem inspekcijskih službi držati pod kontrolom epidemiološku situaciju u školama i u slučaju bilo kakvih naznaka pogoršanja situacije pravovremeno reagovati i poduzeti odgovarajuće mjere, saopćeno je iz Pres-službe ZDK.