Lažna država Republika Srpska!

Zašto premijerka Ana Brnabić i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nisu bili u Banjoj Luci na obilježavanju neustavnog dana bh. entiteta Republika Srpska?

Banjaluka, BiH – 09. januar 2018:
Uz prisustvo velikog broja građana danas je u centru Banjaluke održan svečani defile u okviru obilježavanja 9. januara, “Dana Republike Srpske”, praznika koji je proglašen neustavnim odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ( Miomir Jakovljevic – Anadolu Agency )

I bi dernek. U inat Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, kako reče oficijelni spiker, u Banjoj Luci se i ove godine, 26. put, slavio 9. januar, “Dan državnosti”. U banjalučkoj svetkovini, koja je, premu viđenom, zapravo organizovana u čast jednog čoveka, predsednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, ove godine nastupilo je 1.800 učesnika defilea: devet ešalona Ministarstva unutrašnjih poslova i 33 ešalona civilnog sektora, koje je predvodio komandant “parade”, glavni inspektor Goran Amidžić.

Pre početka defilea pomalo humorna scena. Idući prema svečanoj pozornici, Dodik, u pratnji čoveka koji je valjda njegov lični pratilac, išao je sredinom ulice pozdravljajući “republikance” s obe strane – čas levom, čas desnom rukom. Na svečanoj bini, kao i prošle godine, izostala je prva “srpska faca” – Aleksandar Vučić, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nekoliko dana ranije rekao je da “ima obaveze u Beogradu”, ne pominjući da je, možda, zakazao kakav koncert.

Kad se smestio na binu, uz Dodika je s leve strane stajala premijerka RS-a Željka Cvijanović, a sa desne Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova Srbije i lažni doktorant, potom banjalučki gradonačelnik Igor Radojičić, četnički vojvoda Tomislav Nikolić (u svojstvu – šta god to značilo – predsedavajućeg zamišljenog / izmišljenog Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom), ministar odbrane Srbije i Vučićev megafon Aleksandar Vulin, savetnik srbijanskog predsednika i bivši ministar pravde Nikola Selaković… Kao da mu je neko falio…

Studenti, poštari, mažoretkinje…

Prvi su stupali pripadnici boračke organizacije, koja broji 140.000 članova, a spiker je rekao da oni gaze i u ime 22.000 ratnih vojnih invalida i 15.000 članova porodica poginulih boraca u sukobu na teritoriji Bosne i Hercegovine devedesetih. Ređali su se studenti, sa zastavom RS-a “Plamen koji se ne gasi – ljubav prema otadžbini”, ešalon Kazneno-popravnog doma, Auto-moto savez RS-a, poštari, mažoretkinje, osnovane 2006. godine, ali spiker reče da su na evropskim i svetskim takmičenjima “osvojile brojna priznanja”…

Koračali su i predstavnici 35 udruženja nacionalnih manjina. Prvi su pomenuti Crnogorci, potom Česi, Slovaci, Rusini, Ukrajinci… Kulturno-umetničko društvo “Pelagić”, lovci, odbojkaši, loptaši (fudbaleri), izviđači, Planinarski savez RS-a, ešalon Košarkaškog kluba Igokea (Dodikov klub), ženski KK Mladi Krajišnik, Rukometni klub Borac, opet planinari, bokseri Slavije (bez pominjanja Marijana Beneša i Antona Josipovića) i, na kraju, ešalon moto-kluba “Noćni vukovi”. U Beogradu ih zovu bajkeri. Njihov član je i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, a reč je, čulo se, o “najrasprostranjenijem klubu na svetu”, organizaciji koja postoji “širom pravoslavnih zemalja”.

Većina “marširanata” ima odlikovanja, uglavnom Nemanjića, Petra Mrkonjića, crnogorskog vladike Petra II Petrovića Njegoša. A mogli su ih imenovati i imenima svojih, recimo pre, četvorice slavnih Petrovčana – Skendera Kulenovića, Jovana Bijelića, Ahmeta Hromadžića i Mersada Berbera. Tri prema jedan – pa šta!

‘U čast Srba sa ove strane Drine’

Zahvaljujući komandantu Amidžiću na uspešno provedenom defileu, Dodik je rekao da je to bilo u čast republike koja to zaslužuje. “Integrisani zajedno ovdje, vi pripadnici policije, nevladinog sektora i drugih struktura, vi građani RS-a okupljeni ovdje, na ovom trgu, naši dragi gosti iz bliza i daleka, ovdje smo okupljeni u čast 9. januara, Dana RS-a. Onog dana kada je srpski narod na ovim prostorima ostvario svoju dugoistorijsku težnju oličenu u borbi naših predaka za slobodu na ovim prostorima, stvorivši RS, republiku koja je bila odraz za slobodu srpskog naroda, bez želje da drugim narodima ugrozimo slobodu, ili da je otmemo…

Današnje okupljanje je u čast da Srbi sa ove strane Drine formiraju svoju državu. Danas, kao nekad davno u istoriji, kada je srpski narod imao dvije države. Ima Republiku Srbiju i ima Republiku Srpsku. Danas, kada slavimo Dan RS-a, mi smo zahvalni i Srbiji, zato što je danas, kao i uvijek, sa nama i zato što što znaju da smo i mi daleko uvijek sa Srbijom i uvijek želimo da to bude jedno. Oni koji su htjeli da nam odlukama nekih sudova zabrane naše postojanje i naš dan moraju da znaju da ovo ne može da se ukine, ovo okupljanje ne može da nestane, ovo je znak našeg poziva za mir ovdje u regionu, za mir među svim ljudima, za mir među različitim nacijama i vjerama, među nama koji ovdje svi zajedno treba da živimo…

Hoću da kažem da RS odaje počast svim stradalim za njeno stvaranje. RS je u toku otadžbinskog rata izgubila 30.000 svojih građana, koji su položili živote za njenu slobodu i danas našu slobodu, i naše je pravo da se ovdje okupimo i da im odamo počast i da im kažemo: hvala. Svima onima koji su imali hrabrosti i htjeli da RS-u daju ono najljepše što su imali, svoje živote.”

Ko je savjetovao Brnabić i Vučića?

Šef banjalučke gubernije odlikovao je bivšeg srbijanskog predsednika Tomislava Nikolića Ordenom RS-a na lenti za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa između Srbije i RS-a, “za izuzetan doprinos od šireg značaja u afirmaciji i poslijeratnom razvoju RS-a”. “Ako je put da se ujedinimo vaša samostalnost i nezavisnost, od srca vam želim samostalnost i nezavisnost. Sa tog puta ne sme se skrenuti. I biće još 100 prepreka, ali mi smo samo oni ljudi koji idu ispred volje naroda, a ona je jasna – Srbija i RS odlučivaće zajednički o zajedničkoj sudbini”, rekao je Nikolić.

Nikolić je pomenuo i deo međunarodne zajednice koja je RS podvodila “pod nekakvu zajedničku državu, za koju ne vidi da još funkcioniše. Moj najteži izazov za RS je bio rezolucija Saveta bezbednosti [Ujedinjenih nacija] o Srebrenici. Znao sam da, ako dođe do glasanja, nećemo imati velike šanse. Ako izglasaju kako su naumili, onda ni RS neće imati velike šanse. Tada sam odlučio da uradim nešto što nije diplomatski, ali je bilo očajnički – da se obratim našoj majci Rusiji i velikom predsedniku Putinu. Napisao sam pismo Putinu i naveo sam da ‘ovim pečatimo sudbinu RS-a’. Vladimir Putin je uložio veto na rezoluciju o Srebrenici, podigao nam glave, ohrabrio nas…”

Dodik je dodelio brojna priznanja, ali je ostao gorak ukus. Premijerka Ana Brnabić i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nisu bili danas u Banjoj Luci. Pogodite ko im je sugerisao da ne odu. Putin nije!

Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera