Ljetna sezona u BiH obara rekorde

14101915_642122165947591_554104534_n

U prvih šest mjeseci ove godine, našu zemlju posjetilo je 505.991 turista. Kada se govori u procentima to iznosi 8% više nego u istom periodu prošle godine, saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.
Ova turistička sezona mogla bi biti proglašena najuspješnijom dosada, izjavila je za ”Avaz” federalna ministrica okoliša i turizma, Edita Đapo.
Trud se isplati
Podatak da je samo u julu kroz Sarajevski aerodrom prošao 109.141 putnik, što je i rekord, dokaz je uspješnosti ove sezone. Broj noćenja u odnosu na prvo polugodište lani uvećan je za 6,9 posto.

Najviše noćenja ostvarile su naše komšije, Hrvati (14,5 posto), a zatim turisti iz Turske (11,1 posto), Srbije (10,9 posto), Italije (6,3 posto) i Slovenije (6,1 posto). Po dužini boravka u BiH prednjače turisti iz Južnoafričke Republike, s prosječnim zadržavanjem od 5,6 noći, Irci sa 3,7 noći, Kuvajćani sa 3,1 noći i gosti s Malte s tri noći.

Ovi podaci dokaz su da se sav trud isplatio, ističe ministrica Đapo.

” Uloženo je dosta truda u promociju cijele Federacije i sada svjedočimo dobrim rezultatima našeg rada. Organizatori SFF-a uradili su odličan posao, vijest o dolasku svjetske zvijezde Roberta de Nira prenijeli su svi mediji širom svijeta i mnogi su tako čuli za našu zemlju. Radili smo dosta i na promociji Sarajeva, ali i Mostara, Međugorja, Neuma, Jajca, Bihaća”, govori Đapo.

Pripreme za zimsku sezonu već su počele, a ministrica najavljuje da bi i ona trebala biti mnogo uspješnija od prethodne.

”Poseban akcent stavljamo na vjerski turizam, koji je aktuelan cijele godine. Turiste je potrebno dovesti u zemlju, ali im i ponuditi nešto kvalitetno ”, dodala je Đapo.

 

Programi vrijedni podrške

Iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma kazali su nam da će, nakon dobivanja mišljenja o programima za sufinansiranje iz nadležnih ministarstava, biti objavljen javni poziv.

Razvoj i unapređenje planinsko-ruralnog turizma, sportsko-avanturističkog turizma, podrška agencijama koje dovode turiste u BiH, poboljšanje ponude suvenira te podrška manifestacijama međunarodnog karaktera koje će pomoći u dovođenju stranih turista u našu zemlju, kao i građenju brenda i tradicije BiH su programi koji su vrijedni podrške.

(vijesti.ba/ A.S./kakanjinfo.com)