Lutkarska predstava “Prodani smijeh” u kakanjskom Domu kulture

Obavještavamo našu najmlađu publiku da će se u srijedu 15.11.2017. godine na velikoj sceni Doma kulture odigrati lutkarska predstava pod nazivom “Prodani smijeh”, sa početkom u 19:00 sati.

U cilju doprinosa razvoja potreba kod mališana za pozorišnom umjetnošću i njenim oblicima, ovaj put u goste nam dolaze naši prijatelji iz BNP-a Zenica i to sa istinskim dječijim spektaklom i lutkarskom predstavom pod nazivom „Prodani smijeh“.

Razlog zbog kojeg se ova predstava naziva spektaklom je taj, što su kreacije lutaka, režiju i tekst, osmislili i uradili, trenutno jedni od najboljih evropskih lutkarskih radnika, bračni par Darko Kovačevski i Nađa Vasileva. Polazna tačka za rad je bio istoimeni roman Jamesa Krussa, a kompozicija, dinamična radnja uz pjesmu i autorske songove, lepršavost koja krasi djecu, te fantastična vizuelna rješenja i perfektne lutke, koje vas na tren uvedu u pravi svijet bajki, su dovoljne reference da obradujemo naše mališane i ponudimo im da, zajedno sa njima pogledamo 45 min. sadržaja kojeg rijetko možemo gledati u Kaknju.

U predstavi „žive“ fantastična i stvarna, realna bića, a glumci BNP-a Zenice: Anđela Ilić, Zlatan Školjić, Sabina Kulenović, Siniša Vidović i Ermina Nišić-Kurevija, sa velikom lakoćom pričaju i žive priču o odrastanju i sazrijevanju djeteta ili kako kaže redatelj „malog velikog čovjeka“, a najveće bogatstvo koje predstave nudi je pitanje koje se čak odnosi na roditelje, pedagoge i one najstarije, koje glasi: „Koliko vrijedi jedan osmijeh“? Odgovor ćemo dobiti kada odgledamo predstavu.

Drama svakog čovjeka je u tome da je nekad bio dijete.

Dekart

Za dijete ne postoje mrtve, nežive stvari. Komunikaciju s njima ono nastoji skriti od pogleda odraslih. To predstavlja suštinski kod djetinjstva, koji se temelji na fantastičnom načinu tumačenja stvarnosti. Takvo tumačenje „govori jezikom djetinjstva“ a u konačnici se pretvara u metaforu.

U našoj predstavi ravnopravno žive fantastična bića, Ognjenoga i Šišmiš Vjetropir, ali i stvarna, mali Tim i Konjić Kopitić, naprimjer. Svi oni zdušno, svojim osobenim metaforičko-alegorijskim jezikom, pričaju i žive priču o odrastanju i sazrijevanju djeteta, tog „malog velikog čovjeka“.

Koliko vrijedi jedan osmijeh? Na to pitanje dobit ćemo odgovor kad odgledamo predstavu.

Pozorišna predstava “Prodani smijeh” namijenjena je publici uzrasta 4 +!

Darko Kovačovski

Informacija o predstavi:

Dječija, omladinska i lutkarska scena

u saradnji sa 57. internacionalnim teatarskim festivalom MESS Sarajevo

Sezona 2017/18. (LXVIII) Premijera 719.

Nađa Vasileva i Darko Kovačovski

PRODANI SMIJEH

(po motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa)

Lutkarska predstava. Praizvedba.

Prijevod sa bugarskog: Davorin Dinić

Režija: DARKO KOVAČOVSKI

Scenografija i kostimografija: NAĐA VASILEVA

Kreacija i izrada lutaka i songovi: NAĐA VASILEVA DARKO KOVAČOVSKI

Muzika: IGOR KASAPOVIĆ

Koreografija: SNEŽANA VIDOVIĆ

Jezička adaptacija i lektorica: MERIMA HANDANOVIĆ

Producent: HAZIM BEGAGIĆ

Izvršni producent: MIROLJUB MIJATOVIĆ

Inspicijent: ABIDIN ČOLAKOVIĆ

PREMIJERNA IZVEDBA: 23. 9. 2017.

Trajanje predstave: 45 minuta

Biografija reditelja:

DARKO KOVAČOVSKI

Svestrani umjetnik u oblasti lutkarstva: reditelj, dramatičar, kreator i tehnolog lutaka, pedagog.

Rođen je 1978. godine u Tetovu (Makedonija). Studij pozorišne režije završio je 2003. na Fakultetu dramskih umjetnosti u Skoplju, a četiri godine kasnije i studij lutkarske režije na Nacionalnoj akademiji za pozorište i film „Krsto Sarafov“ u Sofiji (Bugarska), gdje je i magistrirao lutkarstvo 2016. godine.

Po savremenim dramskim tekstovima i predlošcima rađenim po motivima klasičnih bajki režirao je brojne lutkarske predstave u teatrima u Makedoniji (Strumica, Veles, Štip, Prilep), Srbiji (Niš, Sremska Mitrovica), Hrvatskoj (Vukovar), Bugarskoj (Lovech) i Bosni i Hercegovini (Sarajevo). U većini tih predstava potpisan je i kao autor ili koautor adaptacije, dramatizacije, songova, te kreacije i izrade lutaka. Predstave su mu prikazivane i nagrađivane na značajnim teatarskim festivalima u regiji.

Često je angažiran kao predavač i voditelj kreativnih radionica na kojima je svoja znanja, vještine i iskustva iz oblasti lutkarstva prenosio na mlađe naraštaje.

Živi i radi u Sofiji.

Cijene:

KARTA – 4 KM

2 KARTE (DIJETE I RODITELJ) – 5 KM

ORGANIZOVANA POSJETA (DESET OSOBA I VIŠE) 3KM/ULAZNICA

JU KSC KAKANJ