Mandra: Odlučna proevropska inicijativa predsjedavajućeg Šefika Džaferovića

Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Nermin Mandra kazao je kako ohrabruje intenzivni dijalog Bosne i Hercegovine s institucijama Evropske unije u Briselu.

– Proteklih nekoliko sedmica, posjetama Predsjedništva BiH Briselu, te posjetama evropskih zvaničnika Sarajevu, dijalog između Brisela i naše zemlje podignut je na veći nivo. Za nas je najvažnije da je potvrđena evropska perspektiva naše zemlje. Realno očekivanje da ćemo postati članica EU unosi stabilnost u naš politički prostor, te predstavlja snažan pokretač za reforme. Želim da istaknem značajnu ulogu koju u ovim konstruktivnim i pozitivnim procesima, po pitanju evropskog puta naše zemlje ima predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović. Iako je sam dobio poziv za posjetu, ipak je postupio državnički i kazao da čitavo Predsjedništvo treba ići, što je imalo pozitivan efekat na cijelu političku scenu.

To je pravi primjer stavljanja državnog ispred ličnog interesa. S obzirom na poznate razlike u viđenjima uređenja BiH, ove posjete neće ukloniti sve turbulencije u našoj političkoj javnosti, ali predstavljaju snažnu poruku kako međunarodnoj tako i domaćoj javnosti – da BiH zna kuda ide, i da znamo kako doći do tog cilja, a to je najvažnije za jedno društvo, stalno se kretati naprijed i težiti ka boljem, jer stabilnost je moguća samo uz kretanje naprijed – navodi u svojoj izjavi Nermin Mandra.

Izvor: Fena