Manifestacija “Salavat, Tebi Poslaniče”: Dr.Džemaludin Latić u Tršću, MEVLUD U ČOBAMA – “VOLIMO TE, O ALLAHOV POSLANIČE”

img_1423

U sklopu manifestacije “Salavat Tebi, Poslaniče” u protekli petak u džematu Tršće gostovao je prof.dr.Džemaludin Latić. Profesor Latić je govorio na temu “Ljubav prema poslaniku a.s. kroz ilahije i kaside, sa posebnim akcentom na “Kaside-i-burda”.

latic-trsce

U sklopu manifestacije “Salavat tebi, Poslaniče“  imami medžlisa Islamske zajednice Kakanj  su u subotu, 17.12.2016. godine poslije jacija-namaza proučili mevlud u mesdžidu  u Čobama.

VOLIMO TE, O ALLAHOV POSLANIČE

U uvodnoj riječi imam Senad ef. Kobilica poselamio je prisutne kolege i džematlije te istakao važnost upoznavanja Poslanika a.s. Poznavati Poslanika značilo bi zavoljeti ga, a voljeti Poslanika znači biti spreman slijediti njegov sunnet.

Ni hladna decembarska noć nije spriječila vjernička srca,  žedna znanja o Allahu dž.š. i Poslaniku a.s., da svojim prisustvom uveličaju svečanost mevluda. Dokaz da džematlije Čoba slijede sunnet Allahovog Poslanika je izuzetno gostoprimstvo koje su pokazale prema gostima iz drugih Džemata.  Poslanik a.s. nas uči da:“Ko vjeruje u Allaha i Sudnji dan neka lijepo  ugosti  svog gosta“.  Ispravno razumijevanje  Poslanikovog a.s. sunneta daje nam snage da se trudimo uskladiti svoj život sa životom Poslanika a.s. Prisutnima se obratio prof. Amel ef. Ibrahimspahić, imam džemata Varda. U svom veoma poučnom izlaganju Amel ef. je između ostalog govorio o lijepom odnosu Poslanika prema porodici, komšijama pa čak i o lijepom ponašanju prema nevjernicima. Takav odnos Poslanika bio je razlog da su nevjernici prihvatali Islam, a vjernici su ga voljeli više nego svoje najbliže i više nego same sebe. Spomenuo je predaju Enes ibn Malika u kojoj se kaže:“Služio sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., deset godina i nikada mi nije rekao ni uh, nikada mi nije rekao za nešto što sam uradio: ‘Zašto si to uradio’, niti za nešto što nisam uradio: ‘Zašto to nisi uradio’. Bio je najljepšeg ahlaka od svih ljudi, a nikada nisam dotakao ništa mekše od ruke Allahovog Poslanika, s.a.v.s., niti sam pomirisao ugodniji miris od mirisa njegovog, s.a.v.s., tijela.”

Uzvišeni i Premilostivi Bože, pomozi nam da svoj ovozemaljski život uskladimo sa Uzvišenim kur’anskim istina i časnim sunnetom našeg Pejgambera a.s.