Medžlis traži arheološko istraživanje Lakišića harema u Mostaru

Skupština Medžlisa Islamske zajednice (IZ) Mostar na sjednici u subotu u Mostaru, na prijedlog mostarskog muftije mr. Salem ef. Dedovića jednoglasno je usvojila dva zaključka o aktuelnoj problematici vezanoj za lokalitet bivšeg Lakišića harema.

Skupština je podržala zahtjev mostarskog muftije i zatražila od nadležnih gradskih vlasti da se cjelokupan lokalitet harema dosljedno arheološki istraži i da se ispitaju i tačno utvrde njegove granice, jer, kako navode u Medžlisu, Islamska zajednica nikada neće odustati od svog legitimnog zahtjeva da u tom dijelu grada izgradi reprezentativnu zgradu Islamskog kulturnog centra.

“Pozivamo nadležne istražne i pravosudne državne organe, uključujući SIPA-u, Tužilaštvo BiH, da ispitaju i precizno utvrde šta je u tom dijelu grada izgrađeno nezakonito i mimo zakonskih procedura”, saopćili su iz Medžlisa IZ-a Mostar.

Skupština zahtjeva od svih odgovornih nivoa vlasti da daju valjan odgovor na sva otvorena pitanja kako bi se utvrdile pojedinačne i kolektivne odgovornosti radi bolje i prosperitetnije budućnosti i dobrobiti Mostara, navodi se u saopćenju.

(FENA)