Meldina Ugarak, Mirsad Zaimović, Mirza Mušija i Mirnes Bajtarević, ministrica Đapo posjetili Ponijere i „Malak“ farmu

Zastupnica u Skupštini ZDK Meldina Ugarak i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo obišle su ovih dana turističke destinacije u Zeničko – dobojskom kantonu.

Ovom prilikom zastupnica Meldina Ugarak je istaknula kako je naš Zeničko – dobojski kanton, kao i cijela država Bosna i Hercegovina bogata mnogim turističkim destinacijama, međutim da većina njih nema dovoljno podrške vlasti za razvoj, te da se na tome treba raditi.

U posjet pored Visokog bio je uključen i obilazak Ponijera kod Kaknja za koje je Vlada FBiH opredijelila 1,5 miliona KM za nabavku ski lifta, kao i obilazak farme „Malak“ koju bi ministrica preporučila svim sugrađanima. Također je pozvala građane, ali i turiste iz regiona i drugih zemalja da posjete destinacije koje nudimo i uživaju u svim našim prirodnim ljepotama.

Podrška kupovini novog ski lifta na Ponijerima u iznosu od 1,5 mil KM potpisali su prije neokoliko dana federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.


Potpisivanju ugovora prisustvovali su i Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović koji je pokrenuo inicijativu za dobijanje sredstava za kupovinu ski lifta, kao i načelnik Općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

“Ja sam inicirao izdvajanje ovih sredstava za ski lift. Međutim svi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH kome sam ponudio ovu inicijativu iz svih stranaka su potpisala ovu inicijativu tako da mogu reći da je ovo inicijativa cijelog parlamenta”, kazao je Mirsad Zaimović, predsjedavajući Predstavničkog doma PFBiH. 

Vlada Federacije BiH prihvatila je inicijativu i osigurala milion i po maraka podrške za nabavku i instaliranje novog ski lifta.

“Sigurna sam da ukoliko do zime nabavimo ovo da će se broj turista na ovom području povećati, jer Ponijeri zaista oduzimaju dah kada dođete ovdje i kada vidite ovu ljepotu i ovo zelenilo i upravo ovu netaknut u prirodu. Tako da mislim da je ovo odlična investicija i naravno treba uložiti još da bi se ponijeri razvili”, istakla je ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo.

Postojeći lift u funkciji je od 2007. godine. Uz kvarove i troškove koji idu uz to, predstavljao je i dodatni problem za sigurnost skijaša. Prošle godine kupili su ratrak, odnosno mašinu za tabanje snijega, što je dodatno povećalo interes skijaša, a na ovoj planini u prosjeku je zabilježeno 100 skijaša na noćnom skijanju i oko 150 na dnevnom.

“Kada su čuli šta su sve to naše namjere, planovi, kakva je Strategija za razvoj Ponijera u narednih 10 godina. Obzirom da mi ulazimo jedan novi period pitanje vremena kada će Bosna i Hercegovina ući u Evropsku uniju i samim tim potpasti pod te standarde koji će neminovno podrazumijevati i promjenu načina promišljanja i življenja na ovim prostorima”, navodi direktor JU KSC Kakanj Mirza Mušija.

Nakon potpisivanja ugovora slijedi i realizacija projekta. Raspisivanje tendera i stvaranje uslova za kupovinu i instaliranje ski lifta. Želje su da to bude završeno već naredne ski sezone. Kupovinom starog napuštenog objekta, te restauracijom i opremanjem od ove godine u funkciji će biti Eko kuća Ponijeri sa smještajnim kapacitetima i uslugama restorana i cafea. Vlada ZDK izdvojila je oko milion maraka da bi osigurali putnu infrastrukturu, no zahvaljujući dobroj viziji lokalne zajednice projekti na području općine Kakanj budu i završeni. Slijede i nova ulaganja…

“Naravno sve to je dio našeg dugoročnog projekta, i put, a asfalt koji moramo raditi, kanalizacije i oborinske vode koje trebamo uraditi, legalizaciju onih vikendica koji nisu legalne, usklađivanje grunta i katastra, i obezbeđenje prostora za neke nove sadržaje i novi biciklističke i šetnice i onda naravno ovaj krucijalni projekat ski lift na koji Kakanj već dugo čeka”, kaže Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj. 

Već nekoliko godina općina Kakanj osigurava besplatan prijevoz na Ponijere za sve svoje stanovnike, a instaliranjem novog ski lifta osigurat će besplatnu školu skijanja da bi djeca koja nisu u mogućnosti imala jednaka prava i sretno djetinjstvo.

Kakanjinfo